, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νίκη Ομπάμα στις ΗΠΑ, ανακούφιση στην Ευρώπη

Με 290 εκλεκτορικές ψήφους ο Μπαράκ Ομπάμα επανεκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.
«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ… Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό. Έτσι κάναμε την εκστρατεία, και αυτοί είμαστε. Σας ευχαριστώ –Β.Ο» αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter.
Ο Ομπάμα επικράτησε του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά παρά την ασθενή οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Αναδείχτηκε νικητής μεταξύ άλλων σε Οχάιο, Νεβάδα, Κολοράντο, Νιου Χαμσάιρ, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χαβάη, Μινεσότα, Κονέκτικατ, Γουινσκόνσιν, Μέιν, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσεϊ, Όρεγκον.
Από την άλλη ο  Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ επικρατεί σε Αριζόνα, Αιντάχο, Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Κεντάκι, Τενεσί, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Τέξας, Μισισίπι, Μοντάνα και Γουαιόμινγκ.
Το κλίμα πάντως στα κεντρικά γραφεία της καμπάνιας των Δημοκρατικών στο Σικάγο είναι πανηγυρικό, αντίθετα, στα γραφεία της καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών στη Βοστώνη επικρατεί κατήφεια.
Στο Σικάγο, όπου βρισκόταν το “ορμητήριό του” ο Μπάρακ Ομπάμα αποθεώθηκε από χιλιάδες υποστηρικτές του, όταν ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί, μαζί με τη σύζυγό του και τις κόρες του, έχοντας δεχτεί λίγο νωρίτερα και  το τηλεφώνημα του Μιτ Ρόμνεϊ που τον συνεχάρη για τη νίκη του.
“Τα καλύτερα έρχονται για τις ΗΠΑ”, διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του. “Είναι μπροστά τα καλύτερα και όχι πίσω. Η Οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Θέλουμε μια χώρα που δεν θα βαρύνεται από το χρέος και δεν θα εξασθενεί από τα δημοσιονομικά της.”
Φυσικά, μέσα στο κλίμα των πανηγυρισμών για τη νίκη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη σύζυγό του Μισέλ για τη στήριξή της. “Είμαι αυτός που είμαι χάρη στη γυναίκα που παντρεύτηκα πριν 20 χρόνια”, τόνισε.
Οι πανηγυρισμοί στο “στρατόπεδο” του Προέδρου των ΗΠΑ, είχαν ξεκινήσει δειλά -δειλά λίγο νωρίτερα, όταν Ομπάμα και Ρόμνεϊ έδιναν μάχη στήθος με στήθος στις κρίσιμες πολιτείες Φλόριντα, Οχάιο και Βιρτζίνια, οι οποίες είχαν απομείνει για να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Η αγωνία έφτανε στο ζενίθ, καθώς στο Οχάιο ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρούσε προβάδισμα με 52% έναντι 46% του Ρόμνεϊ,ενώ στη Βιρτζίνια το ποσοστό ήταν 51% υπέρ του Ρόμνεϊ και 47% για τον Ομπάμα. Στη Φλόριντα, όπου η διαφορά είναι ελάχιστη, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαινόταν να κόβει το νήμα της επανεκλογής  με 49.7%, έναντι 49.5% του Ρόμνεϊ.
Βάσει εκτιμήσεων ειδικών αναλυτών, ο Ρόμνεϊ χρειαζόταν και τις τρεις αυτές πολιτείες για να οδηγηθεί προς την προεδρία, ενώ ο Ομπάμα είχε τη δυνατότητα να χάσει τη μία ή ακόμη και τις δύο από τις τρεις και παρ΄όλα αυτά να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, όπως και έγινε τελικά.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία από την πορεία της καταμέτρησης, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Γερουσίας.
Το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, προφανώς γίνεται δεκτό με ανακούφιση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο Ομπάμα είχε σαφή τοποθέτηση υπέρ της καταπολέμησης των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ κυρίως με φόρους και λιγότερο με περικοπές δαπανών (άρα και περιορισμό συναλλαγών με τις ευρωπαϊκές αγορές), που ήταν το βασικό συστατικό στο πρόγραμμα του αντιπάλου του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.