, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κόπηκαν δέντρα για τη θέα της χριστουγεννιάτικης γιορτής!


Της Χρύσας Κυριακού
Για ανυπόστατες καταγγελίες και έωλες δημόσιες κριτικές κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαγκαδά στην απαντητική του επιστολή για το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «Κarfitsa.gr» με τίτλο «Οικολογική καταστροφή στα Λουτρά Λαγκαδά», το οποίο αναφερόταν στην παράνομη, όπως κατήγγειλε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, κοπή δένδρων. Ο Γιάννης Αναστασιάδης με επιστολή του προς την Οικολογική Κίνηση, την οποία κοινοποιεί και στην «Κ» ισχυρίζεται ότι οι εργασίες στο χώρο των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αφού προηγήθηκαν όλες οι αναγκαίες και νόμιμες διαδικασίες.
Όπως αναφερόταν μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της «Κ» η διοίκηση του δήμου μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εορταστικής διοργάνωσης «Πόλις Αγγέλων» προχώρησε στο κόψιμο δεκάδων δένδρων με σκοπό την διευκόλυνση στην προετοιμασία και το στήσιμο της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, κόπηκαν από τη ρίζα δέκα υγιή πλατάνια αλλά και ολόκληροι κορμοί δεκάδων άλλων δένδρων στο μισό τους ύψος. «Ως νέα διοίκηση του δήμου Λαγκαδά, εξαρχής αξιολογήσαμε τις παρθένες ομορφιές και τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας ως μοναδικά δώρα για την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, αλλά και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανάδειξης του νέου δήμου. Με μια σειρά συντονισμένων δράσεων, φροντίσαμε να προβάλουμε τα παρθένα δάση του Βερτίσκου, το μοναδικής ομορφιάς Φαράγγι της Σκάλας στο Ζαγκλιβέρι, τα πλατάνια του Εξαμιλίου, τις Ιαματικές πηγές και τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο της Λουτρόπολης. Η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών, η εκλογή μου στην θέση του αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, η υλοποίηση του μεγάλου έργου του Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λαγκαδά, η δημοπράτηση άλλων 5 παρόμοιων έργων σε Δημοτικές μας Κοινότητες, κάθε άλλο παρά την αδιαφορία ή την αμέλεια μας σε θέματα περιβάλλοντος καταδεικνύουν…», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, έπειτα από σχετικό έγγραφο του αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας, προσωπικό του δήμου προέβη σε κλάδεμα είκοσι πέντε (25) δένδρων πλατάνου τόσο εντός, όσο και περιμετρικά του χώρου της Λουτρόπολης, λόγω επικινδυνότητας των ξηρών κλαδιών τους, με σκοπό την ανανέωση και ανάπτυξή τους. Επίσης, κόπηκαν τρία (3) δένδρα πλατάνου , διότι οι κορμοί τους δεν ήταν υγιείς και ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια και δη των νεαρών επισκεπτών μας ενόψει της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του δήμου, “ΛΑΓΚΑΔΑΣ: Αγγέλων Πόλις”. Οι φωτογραφίες της Οικολογικής Κίνησης ωστόσο αποδεικνύουν ότι τα δένδρα που κόπηκαν ήταν απολύτως υγιή.
Παρέβλεψε το δημοτικό συμβούλιο
Το δημοσίευμα της «Κ» φιλοξενούσε και δηλώσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Κ. Τσαγκαλίδη, ο οποίος είχε εμφανιστεί δυσαρεστημένος από την εξέλιξη αυτή υποστηρίζοντας ότι δεν του είχε γίνει καμία ενημέρωση για το κόψιμο των δένδρων. «Δεν με ενημέρωσε κανείς. Θα έπρεπε να μου σταλεί μια έγγραφη ειδοποιήση από το δήμο, κάτι το οποίο ωστόσο δεν συνέβη. Τώρα βέβαια η ζημιά έγινε», τόνισε. Ο δήμαρχος Λαγκαδά ωστόσο στην απαντητική του επιστολή αναφέρει ότι για τις εργασίες ενημερώθηκε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου. Το θέμα βέβαια θα έπρεπε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά και μετά να ληφθεί η σχετική απόφαση, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε στην κοπή δένδρων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου την ώρα που στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης τέθηκε θέμα προς συζήτηση η κοπή μόλις ενός δένδρου!
Κατόπιν εορτής
Και μπορεί ο δήμαρχος Λαγκαδά να μην ζήτησε τη συναίνεση του δσ ωστόσο… κατόπιον εορτής το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, όπου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος, Αναστάσιος Χαριτωνίδης ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση του δήμου για την παράνομη κοπή δένδρων στο χώρο των Λουτρών. «Δεν μπορούσε να αποφευχθεί η κοπή των δέντρων; Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα σπιτάκια σε τέτοια σημεία, ώστε να μην χρειαζόταν να κοπούν τα δέντρα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαριτωνίδης. «Φέτος δεν κόπηκαν δέντρα, αλλά επειδή παλαιότερα είχαμε δύο πτώσεις δέντρων, κλαδέψαμε τα ξερά δέντρα και κόπηκαν 2-3 δέντρα που ήταν κατεστραμμένα», είπε ο κ. Αναστασιάδης προτάσσοντας το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με ΜΚΟ φυτεύτηκαν 1.000 δέντρα ενώ ετοιμάζονται να φυτευτούν άλλα 4.500 δέντρα στο χώρο των Λουτρών. Το λόγο ζήτησε να πάρει και ένας δημότης, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και θέλησε να παρέμβει, ωστόσο ο δήμαρχος Λαγκαδά του απάντησε ότι το δικαίωμα αυτό έχουν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημότες. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Αναστασιάδη δυσαρέστησε τον δημότη, ο οποίος αποχωρώντας από την αίθουσα τόνισε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αποδεικνύουν ότι τα δένδρα που κόπηκαν ήταν καταπράσινα.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.