, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΣΤΡΟΦΗ στην Ανθρωπιά…

Ο Γιώργος Καρβουντζής, σκηνοθέτης της Συκιώνιας Σκηνής μιλάει για την Παγκόσμια Ημέρα Πράξης Σεβασμού στη Ζωή και Προσφοράς στο Συνάνθρωπο

Στη Φωτεινή Παπαδάκη

«Εμείς δεν μείναμε στη θεωρία, περάσαμε στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά στο «Π» ο Γιώργος Καρβουντζής, ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Πράξης Σεβασμού στη Ζωή και Προσφοράς στο Συνάνθρωπο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Κιάτου.

Ο κ. Καρβουντζής εξήγησε πως «η εκδήλωση συνοδεύεται από μια πράξη στην πραγματικότητα που έχει να κάνει με βοήθεια στους συνανθρώπους μας ή σε σύνολα ανθρώπων που πάσχουν από ένα πρόβλημα. Φέτος επελέγη η πρόταση να βοηθηθεί οικονομικά το ΚΕΘΕΑ και κυρίως η ομάδα ΣΤΡΟΦΗπου ασχολείται με τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2004 από το θέατρο Τζένη Καρέζη, όπου έγινε η αρχή της υλοποίησης της πρότασης με την πρέσβειρα καλής θελήσεως  των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του Aids (UNAIDS) κ. Μέρως Κεσεσίογλου».

Την εκδήλωση άνοιξε το συγκρότημα πνευστών ΧΑΛΚΙΝΑ του σωματείου «Λιακώνης», ενώ αμέσως μετά αναγνώστηκε από μικρούς μαθητές το μήνυμα που απέστειλε στο Δήμο Σικυωνίων η κ. Κεσεσίογλου, για να διαβαστεί στα σχολεία της Κορινθίας. Στη συνέχεια, το κοινό παρακολούθησε σε βίντεο τη γέννηση της Ιδέας. 

Ο Γιώργος Καρβουντζής μίλησε για το πώς δημιουργήθηκε η ιδέα της Παγκόσμιας  Ημέρας Πράξης Σεβασμού στη Ζωή και Προσφοράς στο Συνάνθρωπο καθώς και για τους ανθρώπους που έδωσαν σάρκα και οστά στην πρόταση αυτή. «Το 2004 η εκπρόσωπος θεατρικής ομάδας ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, Κατερίνα Γιαμπουράνη, είχε δημιουργήσει την παιδική θεατρική σκηνή Μουλκίου, ενός μικρού χωριού δίπλα στο Κιάτο με 700 κατοίκους. Εκεί ανέβασε το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Το λουρί του Σωκράτη» και στην προσπάθεια που έκανε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα ωθήσει να δημιουργήσουν μια θεατρική παράσταση προέκυψαν ορισμένες σκέψεις και ιδέες. Αυτές οι ιδέες ήταν που την οδήγησαν στο να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην κ. Κεσεσίογλου, η οποία με τη σειρά της μετέφερε αυτή την ιδέα για να γίνει η καθιέρωση μιας πράξης σεβασμού στον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σε μορφή θεατρικού Αναλογίου, από τη Σικυώνια σκηνή και σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο της Κατερίνας Γιαμπουράνη, «Η Δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα», που είχε παιχτεί πριν από 4 χρόνια στην Αθήνα στο θέατρο Μεταξουργείο από έναν επαγγελματικό θίασο. Όπως ανέφερε ο κ. Καρβουντζής «το κείμενο αυτό έχει σαφής θέσεις και επεξεργάζεται το ζήτημα των ανθρώπων που έχουν πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών. Μέσα από αυτό γίνεται μια ανάλυση ολόκληρου του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος και πώς αυτά πολλές φορές μας οδηγούν σε αδιέξοδο και πολλούς ανθρώπους στα ναρκωτικά».

Να σημειωθεί εδώ ότι εκτός από τον απλό κόσμο που έδωσε το δυναμικό παρών, στην εκδήλωση παρέστησαν  και εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου, όπως είναι ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος υπέγραψε το Πρωτόκολλο για «να συνεχιστεί αυτή η ιδέα και να μεταλαμπαδευτεί η πρόταση αυτή σε μια μεγαλύτερη πόλη όπως είναι η Κόρινθος και με τη σειρά της να το πάρουν άλλες πόλεις στην Πελοπόννησο», όπως τόνισε ο κ. Καρβουντζής, αλλά και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λόγια του κ. Καρβουντζή, ότι «παρόλο που το κείμενο αυτό είναι αιχμηρό, δηλαδή θίγει το πολιτικό σύστημα και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε, οι πολιτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν την παρουσίαση με κατανόηση και σεβασμό,  χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, το λόγο πήρε η Ιωάννα Μαρή, Πρόεδρος της Προγεννητικής Αγωγής στην Ελλάδα και σε 21 άλλους φορείς που έχουν παγκόσμια σύνδεση μεταξύ τους.  Η κ. Μαρή μίλησε για την προγεννητική αγωγή και το πώς ένα παιδί μπορεί να έλθει στη ζωή με πολύ καλή προετοιμασία από πλευράς των γονιών ώστε να είναι υγιές και να έχει έναν χαρακτήρα πολύ πιο καλά οπλισμένο για να αντιμετωπίσει ζητήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν στην πορεία της ζωής του. 

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. και η  Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, υπεύθυνη του κέντρου ΣΤΡΟΦΗ, οι οποίοι μίλησαν για τον μεγάλο αγώνα που γίνεται για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ναρκωτικά. 

«Πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί σε μια συμβολικά σημαντική μέρα για την Ελλάδα που είναι η 17η Νοεμβρίου συνέπεσαν δυο πολύ μεγάλα γεγονότα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρβουντζής και εξήγησε λέγοντας πως  «το ένα είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου και το άλλο η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για τη συνέχιση και διάδοση της Παγκόσμιας Ημέρας Πράξης Σεβασμού στη Ζωή και Προσφοράς στο Συνάνθρωπο μεταξύ του Δήμου Κορινθίων, της θεατρικής ομάδας ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του Aids (UNAIDS) κ. Μέρως Κεσεσίογλου, του Προξενείου της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και της ΣΙΚΥΩΝΙΑΣ ΣΚΗΝΗΣ του Ν.Π.Δ.Δ. “Η Μηκώνη”».

Τελικός στόχος είναι «να καταφέρουμε να καθιερώσουμε αυτή την ημέρα στον ΟΗΕ, κάτι που θα έχει πολλή μεγάλη σημασία γιατί συνοδεύεται από μια ενέργεια πράξης. Δηλαδή έχει ένα αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ότι μιλάμε έτσι αφηρημένα.  Μιλάμε πλέον για μια προσπάθεια ενέργειας που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα πρακτικό. Πρέπει να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε για να βοηθήσουμε, να επικοινωνήσουμε και να συμπαρασταθούμε σε κάποιες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έχουν προβλήματα και έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας», σημείωσε ο σκηνοθέτης της βραδιάς.

Και πράγματι πρόκειται για μια έμπρακτη στήριξη στις κοινωνικές ομάδες και τα άτομα που πάσχουν, καθώς όπως μας ανέφερε ο κ. Καρβουντζής «στην εκδήλωση αυτή καθώς και σε δυο άλλες θεατρικές παραστάσεις που δόθηκαν από τη Σικυώνια σκηνή για τα σχολεία της περιοχής του Κιάτου, υπήρχε ένα εισιτήριο 3 € και τα έσοδα από αυτές τις εκδηλώσεις δόθηκαν στα χέρια εκπροσώπου του ΚΕΘΕΑ το ίδιο βράδυ της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο Κιάτο».

«Αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες είναι ότι οι απλοί άνθρωποι που πολλές φορές νομίζουμε ότι δεν κατανοούν τα μεγάλα προβλήματα ή δεν μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους καταφέρνουν μέσα από ενέργειες τέτοιου είδους και να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν και κυρίως να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο Γιώργος Καρβουντζής.

Μέσα σε μια κοινωνία που παραπαίει, όπου οι ανθρώπινες αξίες ποδοπατούνται, υπάρχει ακόμα μια λέξη που ηχεί σαν βουητό στα αυτιά μας… ΑΝΘΡΩΠΙΑ. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.