, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άγριο ξύλο στη Βουλή!

Η βουλή στην Ουκρανία ενέκρινε την Πέμπτη τον διορισμό του Μίκολα Αζάροφ, ενός γραφειοκράτη κι επί μακρόν συμμάχου του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στον θώκο του πρωθυπουργού αφού το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν μια στέρεη πλειοψηφία, παρά τις θορυβώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις συμπλοκές που ξέσπασαν μέσα στην αίθουσα της βουλής.
Ο 64χρονος Αζάροφ, ο οποίος υπηρετεί ως πρωθυπουργός αφότου ο Γιανουκόβιτς έγινε πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2010, έλαβε τις ψήφους 252 μελών της βουλής, που έχει 450 έδρες.
Η ψηφοφορία για τον διορισμό του Αζάροφ είχε χαρακτηριστεί δοκιμασία για την υποστήριξη που διαθέτει στο σώμα ο Γιανουκόβιτς- ο πρόεδρος αναμένεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2015.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε μετά από μια σειρά αντεγκλήσεων, προπηλακισμών, ακόμα και αψιμαχιών μέσα στη βουλή, καθώς μέλη της αναζωογονημένης αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν με υψηλούς τόνους εναντίον της νέας θητείας του Αζάροφ, καταγγέλλοντας την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο στην Ουκρανία.
Νωρίτερα βουλευτές ενεπλάκησαν σε γρονθοκοπήματα κοντά στο βήμα, καθώς βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης αποπειράθηκαν να εμποδίσουν ασκώντας σωματική βία την ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψήφιου του Κόμματος των Περιφερειών για τη θέση του προέδρου της βουλής.
Η πλειοψηφία που εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα (208 ψήφοι) εμμέσως οφειλόταν, όπως και στην περίπτωση του Βολόντιμιρ Ρίμπακ που αναδείχθηκε πρόεδρος της βουλής, στην υποστήριξη κομμουνιστών βουλευτών (32 ψήφοι) και ανεξάρτητων (12 ψήφοι). Χρειάζονταν κατ’ ελάχιστον 226 ψήφοι.
Η διαδικασία σημαδεύτηκε από προπηλακισμούς επεισόδια βίας τόσο χθες όσο και σήμερα. Οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης -η συμμαχία Μπατκιβσίνα, που πρόσκειται στη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, το κόμμα Ουντάρ του διάσημου πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο και το εθνικιστικό κίνημα Σβόμποντα-, που έχουν μαζί 170 έδρες, είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψήφιζαν τον Αζάροφ, παρά το ότι ο ίδιος κάλεσε τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να «τερματίσουν αυτή τη σύγκρουση».
«Η πολιτική του Κόμματος των Περιφερειών και του κ. Αζάροφ είναι (. . .) αντιουκρανική, αντικοινωνική και αντιδημοκρατική», υποστήριξε ένας βουλευτής του Σβόμποντα, εξηγώντας τη θέση του κόμματός του.
Ο πυγμάχος Κλίτσκο, αναφερόμενος στα επεισόδια μέσα στη βουλή της Ουκρανίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες οι γυμνές γροθιές των πυγμάχων θεωρούνται όπλα. Κι οι γροθιές ενός παγκόσμιου πρωταθλητή θα μπορούσαν να θεωρηθούν πυρηνικά όπλα», προσθέτοντας πως «για την ώρα δεν θα τις χρησιμοποιήσουμε». Πάντως τουλάχιστον ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης υπέστη αιματώματα κι εκχυμώσεις αφού γρονθοκοπήθηκε και έπεσε στο δάπεδο της βουλής μετά το πανδαιμόνιο που επικράτησε χθες και σήμερα στην αίθουσα.

#Tags: Βουλή

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.