, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αναστέλλονται οι συντάξεις που δεν έχουν… ταυτοποιηθεί

sintakseisΣτην προσωρινή αναστολή καταβολής 18.228 αταυτοποίητων συντάξεων μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων προχωρά αυτό τον μήνα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ακόμα και μετά τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ), ότι από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων, ένα ποσοστό 0.4% δηλαδή 18.228 συντάξεις, δεν διαθέτει ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκινήσει μία τιτάνια προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα με έμφαση τον έλεγχο των μητρώων των συνταξιούχων. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Ήδη, από τις 21 Δεκεμβρίου 2012, έχει δημιουργηθεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μια ενιαία βάση ηλεκτρονικών αρχείων όλων συντάξεων και των συνταξιούχων της χώρας.

«Με εντολή μου, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν σε καθολική αυτοπρόσωπη απογραφή των συνταξιούχων τους. Τα ευρήματα, δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια. Όπου εντοπιστούν ευθύνες, απ’ όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα.» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για την υπόθεση των αταυτοποίητων συντάξεων που θα ανασταλούν οι πληρωμές, έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ειδικός λογαριασμός όπου θα παρακολουθούνται μία προς μία και οι 18.228 περιπτώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.