, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στους δήμους η ΕΥΑΘ;

EYATHΤην πρόθεση τους να αναλάβουν τη διαχείριση του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν χθες τα μέλη του δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας από το ΤΑΙΠΕΔ τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ.

Όπως ειπώθηκε μάλιστα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, εάν δε γίνει δεκτή η πρόταση τους, σχεδιάζουν να συνεργαστούν με την «Κίνηση Πολιτών 136», διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη χρηματοδότηση από δανεισμό.

Οι αιρετοί συμφώνησαν ομόφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση του νερού, μέσα από τη δημιουργία μιας διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης ή ανώνυμης εταιρείας με μετόχους τους ΟΤΑ. Μάλιστα η ΠΕΔ θα ζητήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα για τη συγκρότηση αυτού του διαδημοτικού σχήματος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να του μεταβιβαστούν το μάνατζμεντ και τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ.

«Καρφιά» από Κωνσταντινίδη

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. της ΠΕΔ Μιχάλης Κωνσταντινίδης εξέφρασε τη δριμεία αντίθεση του στην πρόταση των αιρετών της ΠΕΔΚΜ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «η απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση της ΕΥΑΘ ( είτε μέσα από την ίδρυση διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης είτε συμμετέχοντας στην «Κίνηση Πολιτών 136» στο διαγωνισμό για την πώλησή της) δεν αποτελεί απάντηση στην ανάγκη του λαού να αποτελέσει το νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Παράλληλα επισημαίνει ότι «Δεν κλείνει το δρόμο,  αλλά αντίθετα οδηγεί εξίσου στην ιδιωτικοποίηση του νερού, απλώς εδώ αντί για ένα πολυεθνικό μονοπώλιο θα υπάρχει μια διαφορετική ιδιοκτησιακή μορφή – που και πάλι όμως θα είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα πολυεθνικά μονοπώλια του χώρου, και γι’ αυτό να πάρει μέτρα σαν κι αυτά που παίρνουν τα πολυεθνικά μονοπώλια προκειμένου να διαφυλάξει την κερδοφορία του. Με τους ίδιους κινδύνους για την υγεία του λαού, για την τσέπη του αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων της ίδιας της ΕΥΑΘ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.