, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημότης μηνύει όλο το… δημοτικό συμβούλιο!


dimotiko-symboylio-thes1του Βαγγέλη Στολάκη

Μήνυση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου αλλά και των δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης υπέβαλε δημότης  για μη εφαρμογή του νόμου και μη υλοποίηση απόφασης του οργάνου από το 2006. Η υπόθεση, που έχει πάρει ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης αφορά την άρνηση του δήμου να αποκαταστήσει την απότμηση πεζοδρομίου μπροστά από την επιχείρησή του εν λόγω δημότη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η μήνυση κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από επιχειρηματία για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στην εν λόγω απόφαση οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει στην «Κ» ο επιχειρηματίας, δεν έπαιρναν σαφή θέση για την εφαρμογή του νόμου σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της απότμισης του πεζοδρομίου που βρίσκεται μπροστά από το κατάστημα που διατηρεί.

Είχε προηγηθεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του 2006 σύμφωνα με την οποία η τότε διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έδινε το «πράσινο» φως για την εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης στην οποία βρίσκεται ο εν λόγω επιχειρηματίας με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων πλησίον του καταστήματός του, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων θεώρησε πως πριν λάβουν κάποια απόφαση τους θα πρέπει να υπάρξει απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων στα οποία έχουν προσφύγει οι δυο καταστηματάρχες.

Δεν εφαρμόζεται ο νόμος

Όπως πληροφορείται η «Κ» ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ελαστικών υπέβαλε μήνυση κατά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου αλλά και του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη, όπως και κατά παντός υπευθύνου συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών συμβούλων αλλά και των σχετικών υπηρεσιακών παραγόντων. Άγνωστο παραμένει ωστόσο εάν θα κληθούν να καταθέσουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι που απουσίαζαν αποδεδειγμένα από την επίμαχη συνεδρίαση. «Το 2006 το τότε δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση και δόθηκε εντολή στη διεύθυνση Οδοποιίας να κατασκευάσει το πεζοδρόμιο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο δήμος δεν έχει υλοποιήσει την απόφασή του» σχολιάζει ο καταστηματάρχης στην «Κ». Όπως εξηγεί το κατάστημά του στο παρελθόν ανήκε στον «γείτονα» επιχειρηματία, από τη στιγμή όμως που το αγόρασε και μετά ο ίδιος επιθυμούσε την αποκατάσταση του πεζοδρομίου. Η μη εφαρμογή του νόμου έχει ως αποτέλεσμα να διέρχονται καθημερινά μπροστά από την επιχείρησή του δεκάδες οχήματα αλλά και βυτιοφόρα που εφοδιάζονται και εφοδιάζουν το πρατήριο με καύσιμα. «Εκτός από την παρανομία που παρατηρείται είναι και επικίνδυνο τόσο για τους πελάτες όσο και για τους ένοικους της πολυκατοικίας οι οποίοι συνεχώς διαμαρτύρονται» αναφέρει. Σχολιάζει επίσης πως προτού προχωρήσει στην κατάθεση της μήνυσης σε βάρος του δημοτικού συμβουλίου επιχείρησε να συναντηθεί τόσο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη όσο και με τον ίδιο το Γιάννη Μπουτάρη αλλά οι πόρτες ήταν… κλειστές. Σημειώνεται πως η διένεξη των δυο επιχειρηματιών μετρά τουλάχιστον μια δεκαετία με πληθώρα αιτημάτων και από τις δυο πλευρές προς διάφορες υπηρεσίες του δήμου (Προσόδων, Κυκλοφορίας και Οδοποιίας) αλλά και την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Το ζήτημα από την πλευρά του δήμου έχει ανατεθεί σε δυο νομικούς συμβούλους του και έχει ήδη σταλεί σε αρκετούς δημοτικούς συμβούλους η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθηθεί προκειμένου οι τελευταίοι να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία στην κατάθεσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων είναι ότι  το δημοτικό συμβούλιο δεν πήρε σαφή θέση υπέρ ή κατά της αποκατάστασης της απότμισης του πεζοδρομίου καθώς επιθυμεί να απέχει από την ενέργεια πράξεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εξέλιξη των δικών μεταξύ των δυο επιχειρηματιών. Επίσης υπάρχει η εκτίμηση ότι τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος του μηνυτή θα συνεπαγόταν  το «λουκέτο» της δεύτερης επιχείρησης, ενώ φέρεται να ζητείται εκ μέρους του δήμου να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.  

Αντιδράσεις

«Ο κάθε δημότης έχει δικαίωμα να προσφύγει στα ανώτερα όργανα και τη Δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευτεί και να panagiwtis-avramopoulosυπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Άλλωστε το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει τα αιτήματα όλων των δημοτών» σχολιάζει για το ζήτημα ο πρόεδρος του οργάνου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.  Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης του Κώστα Γκιουλέκα, Χάρης Αηδονόπουλος υπογραμμίζει ότι «η υποβολή μήνυσης για λήψη απόφασης που στηρίζεται σε εισηγήσεις των υπηρεσιών ποινικοποιεί κάθε ενέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλη η διαδικασία των αναγνωριστικών πράξεων κατοχυρώνει το σύννομο».

matis-aspromavri«Είναι προφανές ότι ο πολίτης ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμα του. Θα μπορούσε πριν το ασκήσει, να διεκδικήσει την ακύρωση της απόφασης στην αποκεντρωμένη διοίκηση εάν πάσχει σε λόγους νομιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του Δήμου επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή πολιτών και θα πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες πληρέστερης ενημέρωσης του σώματος για τις απόψεις που απορρίπτονται» τονίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες- Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.