, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Ελλάδα… σώθηκε»

newego_LARGE_t_1101_54200223_type12128

Ξεκινώντας την ομιλία του, κατά την δεύτερη συνέντευξη τύπου της θητείας του που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό, έκανε τον ευρωπαϊκό του απολογισμό και δήλωσε μεταξύ άλλων: «η Ελλάδα σώθηκε» ως απόδειξη ότι κάτι κινείται στην Ευρώπη.

Ενώπιον 400 δημοσιογράφων – εκ των οποίων οι 150 είναι από τον ξένο τύπο- ο Φρανσουά Ολάντ συνοδευόμενος από τους υπουργούς της κυβέρνησής του, εισήλθε γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα του Μεγάρου των Ηλυσίων για αυτή την δεύτερη συνέντευξη τύπου με την οποία θα κάνει τον απολογισμό του ενός έτους της θητείας του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

«Σας έδωσα ραντεβού κάθε έξι μήνες, συνεπώς είμαι στην ώρα μου… Αυτή η συνέντευξη τύπου θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε στους περασμένους μήνες και να σχεδιάσουμε αυτούς που θα έρθουν» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Ολάντ.

Αναφερόμενος στην χθεσινή του επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, ο Ολάντ σημείωσε: «Ήθελα να μοιραστώ με την Κομισιόν την δική μου αντίληψη περί Ευρώπης… Η ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε, εισήχθησαν εργαλεία σταθεροποίησης, προσδιορίστηκε η τραπεζική ένωση, υπήρξε ένα νέο δόγμα της ΕΚΤ, η Ελλάδα σώθηκε, τα επιτόκια μειώθηκαν. Αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο διεκδικώ, στάθηκε δυνατό επειδή η Γαλλία ήξερε να παίξει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ευρώπης του βορρά και της Ευρώπης του νότου, στο πλαίσιο του απαραίτητου γαλλο-γερμανικού διδύμου, χωρίς το οποίο η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει» ήταν τα πρώτα λόγια του Ολάντ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, εντός δυο ετών, ενώ σημείωσε ότι θα ήθελε η ευρωζώνη να μπορεί να αυξήσει τους φόρους και να έχει τον δικό της προϋπολογισμό.

Δεσμεύτηκε επίσης για την μείωση του ποσοστού της ανεργίας μέχρι το τέλος του χρόνου και έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ερό να του παρουσιάσει ένα 10ετές πλάνο για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, της υγείας των υποδομών στις μεταφορές και την ψηφιακή τεχνολογία.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.