, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

O υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας στο “Παρασκήνιο”

giannhs-stournaras4ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Σπύρο Παπαδάκη 

Ικανοποιημένος και σίγουρος για την πορεία της οικονομίας, ο Γιάννης Στουρνάρας αισθάνεται ότι έχει ξεπεραστεί ο μεγάλος κίνδυνος για ενδεχόμενο grexit, αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Δηλώνει ότι ήρθε για να μείνει, μιλά με θάρρος και τονίζει ότι η κυβέρνηση θέλει μεγαλύτερη ταχύτητα. Τέλος, συμβουλεύει την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει καλύτερους οικονομολόγους!  

Είσαστε ικανοποιημένος από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σήμερα; Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μία τελείως διαφορετική πολιτική με πιο απτά αποτελέσματα;

Οταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς και όταν τα δύο βασικά ελλείμματα δεν είναι βιώσιμα, τότε η μόνη βιώσιμη λύση στο τραπέζι είναι να διαπραγματευτείς τους όρους σωτηρίας με τον καλύτερο τρόπο. Η Ελλάδα βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στην κρίση, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, εξαιτίας της αλόγιστης κρατικής σπατάλης για πολλά χρόνια και της αποτυχίας να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές. Η μόνη εναλλακτική θα ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Αυτή, όμως, θα ήταν καταστροφική λύση. Το βιοτικό μας επίπεδο αναπόφευκτα θα έπεφτε πάρα πολύ και θα γύριζε δεκαετίες πίσω. Υπογράψαμε, λοιπόν, το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί, που υποδείκνυαν στην Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη, δεν είχαν λάβει υπόψη όλες τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια επιλογή.  

Τι θα αλλάζατε στην κυβέρνηση; Πού πιστεύετε ότι χωλαίνει;

Στην ταχύτητα. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Αυτό το έχει καταλάβει πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.  

Αν σας ζητούσα να κρίνετε αυτούς τους δέκα μήνες που βρίσκεστε στο υπουργείο Οικονομίας, θα βάζατε θετικό πρόσημο;

Δεν έχουμε φτάσει ως υπουργείο στο επίπεδο θέλουμε. Εχουμε, όμως, τεράστια βελτίωση σε πολλά ζητήματα –και έχουμε πετύχει, ήδη, πολλές βελτιώσεις– στους όρους του προγράμματος. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πρώτο ζητούμενο.

Για παράδειγμα:

• Μειώσαμε το χρέος κατά περίπου 20% του ΑΕΠ. Αυτό έγινε τόσο με την επαναγορά, όσο και με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και με άλλους τρόπους.

• Μειώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού μας κάτω από το 2%.

• Επεκτάθηκε ο χρόνος αποπληρωμής κατά 15 έτη.

• Η απαίτηση δημοσιονομικής εξυγίανσης επεκτάθηκε κατά δύο χρόνια μέχρι το 2016, αντί για το 2014 που ήταν στην αρχή.

• Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη και από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας έτσι το χρέος το 2020 κατά 4,6% του ΑΕΠ.

• Θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους, αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι κλειδί της επιτυχίας μας.  

Θα μας βάλετε μέσα στις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή ακόμα και στις πολύωρες συσκέψεις στο Eurogroup; Στο τελευταίο Eurogroup εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 7,5 δισ. για Μάιο και Ιούνιο. Γράφτηκαν όμως και ακούστηκαν πολλά για πρόσθετα μέτρα. Τι ισχύει, τελικά;

Δεν θα αποκαλύψω συζητήσεις με ομολόγους μου. Θα σας πω μόνο ότι σε όλα αυτά που ακούγονται και λέγονται πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η πρώτη δόση του Μαΐου, των 4,2 δισ., ήδη εκταμιεύτηκε, ενώ η επόμενη του Ιουνίου, των 3,3 δισ., αναμένεται να αποδεσμευτεί τον Ιούνιο, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επαναλαμβάνω, προαπαιτούμενες.  

Σας φόβισε η εξέλιξη με την Κύπρο ότι θα είχε επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία;

Οχι. Πρέπει να σας πω ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αναμένεται να είναι τέτοιες, ώστε να ανατρέψουν το βασικό μακροοικονομικό μας σενάριο. Η θωράκιση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με τη μεταβίβασή τους στην Τράπεζα Πειραιώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας έτσι την αναστάτωση και τον πανικό των καταθετών.  

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για εσάς;Η ανεργία είναι σε υψηλά ποσοστά.Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί; Με ποιον τρόπο;Είναι εφικτό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Αν είναι αυτό εφικτό;

Μπορώ να σας πω ότι μέχρι τώρα δεν ήταν. Για να είναι εφικτό, απαιτούνται προϋποθέσεις, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο, όμως, και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Από την ελληνική πλευρά, πρώτον, προέχει η διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος, δεύτερον, χρειάζεται η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και η αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία και, τρίτον, σημαντικό θέμα είναι η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα. Η επιτυχής αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ στέλνει ισχυρό μήνυμα στους εγχώριους και ξένους επενδυτές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σειρά έχουν τώρα η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.   Ακούμε συνεχώς για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους Ευρωπαίους.

Σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι οι υποχρεώσεις είναι αμφίδρομες. Αν αναλαμβάνατε υπουργός Οικονομίας της ευρωζώνης, τι θα κάνατε;

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά. Στη σύγχρονη οικονομία, τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται με σύγχρονους τρόπους. Θεωρώ ότι, πρώτον, πρέπει να υλοποιηθεί μια τραπεζική ένωση, το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της ευρωζώνης και να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη και η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα. Εάν υπήρχε ήδη και λειτουργούσε η τραπεζική ένωση, η διαχείριση των χρηματοδοτικών προβλημάτων θα ήταν πολύ πιο εύκολη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δεύτερον, τα κράτη-μέλη με πλεονάσματα θα πρέπει να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές που θα επιτρέπουν συμμετρική προσαρμογή στις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είχε πει ο Κέυνς, το 1944, όταν έκανε τη διαπραγμάτευση του Μπρέτον Γουντς, ότι «σε συστήματα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν μπορούν όλες οι χώρες να αποπληθωρίζουν τις οικονομίες τους. Αν το κάνουν αυτό όλες οι χώρες, τότε η κατάληξη θα είναι η ύφεση». Τρίτον, μια αρχή που συνδέεται με το προηγούμενο σημείο: τα κράτη-μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση θα πρέπει να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη-μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση. Παραδείγματα αυτής της ανακύκλωσης είναι: α) δανεισμός από την ΕΤΕπ, β) η μείωση του χρέους των κρατών-μελών μέσω συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως αποφασίστηκε για την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, γ) επιτρέποντας υψηλότερο πληθωρισμό σε κράτη-μέλη με πλεονάσματα, συγκρινόμενα με τα κράτη-μέλη με ελλείμματα.  

Εχουμε αποφύγει το λεγόμενο ατύχημα; Κινδυνεύουμε ακόμα και σήμερα να βρεθούμε εκτός ευρώ ή να μας συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στην Κύπρο; 

Εχουμε διανύσει μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Είμαι πεπεισμένος ότι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη σήμερα είναι ο πλέον ορθολογικός και με το μικρότερο κόστος για τη χώρα και ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Δεν εννοώ, φυσικά, ότι όλα ήταν πάντοτε θετικά ή ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη στην οικονομική πολιτική. Πέραν αυτού, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστη και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε. Οσοι υποστηρίζουν ότι θα βγάλουν την Ελλάδα από το μνημόνιο και θα την κρατήσουν στην ευρωζώνη ψεύδονται ασυστόλως.  

Αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Κάνουν μονίμως το άσπρο μαύρο. Αναρωτιέμαι, μερικές φορές, για τους οικονομολόγους τους. Και, επιτέλους, θα πρέπει να αποφασίσουν για μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.

 Πώς βλέπετε τη συμβίωση των τριών πολιτικών κομμάτων; Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους κυβερνητικούς εταίρους του Αντώνη Σαμαρά;

Κύριε Παπαδάκη, η παρούσα κυβέρνηση υποστηρίζεται από τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και έχει ως στόχο όχι μόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και να αλλάξει τη χώρα. Επιπλέον, έχει στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην καλύτερη αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Ο βαθμός συνεργασίας και αμοιβαιότητας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα σε ετερόκλητες ιδεολογικά δυνάμεις δεν έχει προηγούμενο στη νέα ελληνική ιστορία και αυτό είναι μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον. Με τον πρωθυπουργό έχουμε άψογη συνεργασία. Πιστεύει σε αυτό που κάνω.  

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Γιάννη Στουρνάρα;

Με ενδιαφέρει να φέρω εις πέρας το έργο που έχω αναλάβει. Πάντως, δεν ήρθα για να φύγω. Ηρθα για να μείνω…  

Αρα, να μη θεωρηθεί έκπληξη αν σας δούμε στο συνέδριο της ΝΔ…

Είναι νωρίς για να απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικά με προσωπικά πολιτικά ζητήματα.    

Μείζων στόχος το πλεόνασμα

Κάνοντας μια αποτίμηση του έργου του και επισημαίνοντας τους επόμενους στόχους, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει:

«Το πρόγραμμα προσαρμογής μας αναγκάζει, στην ουσία, να κλείσουμε το κενό μεταξύ παραγωγής και εγχώριας δαπάνης. Αυτό το κενό είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ήταν ελλειμματικό για πολλές δεκαετίες και μεγάλωσε μετά την είσοδο του ευρώ. Θα ήταν ευχής έργο η προσαρμογή να γίνει περισσότερο με αύξηση της παραγωγής και λιγότερο με μείωση της εγχώριας δαπάνης. Αυτό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για να αυξηθούν οι εξαγωγές και την αποκατάσταση της ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία για να τονωθούν οι επενδύσεις. Μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2016. Επιπρόσθετα, έχει επιτευχθεί και η απαιτούμενη προσαρμογή στην ανταγωνιστικότητα. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα φως στο τούνελ. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και προσήλωση. Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, ενώ η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Ο μείζων στόχος σήμερα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να ζητήσουμε εφαρμογή της ρήτρας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου, για δραστική μείωση του δημοσίου χρέους. Ετσι, θα ενισχυθεί το θετικό κλίμα και θα επιταχυνθεί η έξοδός μας από την κρίση.»  

Πηγή: www.paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.