, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέες εκλογές, υποψήφιοι, “συντροφικά μαχαιρώματα” και Βενιζέλος

PASOK Thessalonikisτου Βαγγέλη Στολάκη

 Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος την ώρα που το Κίνημα ετοιμάζεται για νέες εσωκομματικές εκλογές.

 Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση στο δήμο Νεάπολης- Συκεών με θέμα «Κοινωνική Συνοχή κ Αλληλεγγύη- Προϋπόθεση εξόδου από την κρίση» και θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και θέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανάσχεση της ανεργίας και την κοινωφελή εργασία, την προστασία των δανειοληπτών, την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί και στο ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων και την κατοχύρωση της φορολογικής δικαιοσύνης, το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προστασία της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, την αποτελεσματική λειτουργία και πρόσφορα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, την ασφαλιστική κάλυψη για την υγειονομική περίθαλψη των ανέργων, και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Νωρίτερα θα βρεθεί στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του δήμου Νεάπολης- Συκεών.

 Στο μεταξύ, την Κυριακή οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ καλούνται να εκλέξουν τους νέους εκπροσώπους του κόμματος σε επίπεδο Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανώσεων. Στη διαδικασία θα ισχύσει για πρώτη φορά η απόφαση που ελήφθη στο πρόσφατο Συνέδριο και τροποποιεί των τρόπο εκλογής των επικεφαλής των επιτροπών. Έτσι οι γραμματείς δεν θα εκλεγούν απευθείας από τη βάση των στελεχών αλλά από τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών που θα αναδειχτούν. Σε ό,τι αφορά τους Γραμματείς των Περιφερειακών Οργανώσεων αυτοί θα εκλεγούν από εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών των νομών της κάθε περιφέρειας.

 Στη Θεσσαλονίκη η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα, με εξαίρεση τις τοπικές οργανώσεις οι εφορευτικές των οποίων αποφασίσουν να δοθεί κάποια παράταση.

 Οι υποψήφιοι

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη σε συνέντευξη τύπου στην Α΄Θεσσαλονίκης θα στηθούν 17 κάλπες: στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στα Διαμερίσματα Β’, Γ’, Δ΄, Ε΄, στην Τριανδρία, τους Αμπελόκηπους, τη Μενεμένη, την Καλαμαριά, τον Εύοσμο, τις Συκιές, τη Νεάπολη, τα Πεύκα, τον Άγιο Παύλο και τον Δήμο Παύλου Μελά. Για τις 15 θέσεις στη Νομαρχιακή Επιτροπή έχουν κατατεθεί 29 υποψηφιότητες. Υποψήφιοι είναι οι: Κυριάκος Μερελής, Χρόνης Μακρίδης, Τσιαπακίδης Κώστας, Γρηγόρης Σαρίδης, Ράνια Κεδίκογλου, Θ. Παπουτσίδης, Σ. Φραγκοπούλου, Νίκος Αλευρόπουλος, Νάνσυ Παπαδάτου, Γιάννης Αργυρίου, Λίτσα Χαλκίδου, Χριστίνα Κομνηνακίδου, Ελένη Κουδάρα, Κώστας Μελίδης, Λάζαρος Πίτκας, Άνθιμος Παυλίδης, Βασιλική Σταύρου, Μαρίνα Μίχου, Γιώργος Ρούμελης, Μάγδα Μπογδάνου, Δημήτρης Σιαμπάνης, Δημήτρης Ζαγκάκης, Δημήτρης Κνης, Χρήστος Βάρδας, Γιώργος Δερδελής, Θανάσης Δεληπάλας, Πέτρος Πετρίδης και Γιώργος Πατρώνης.

Στη Β΄Θεσσαλονίκης θα στηθούν τουλάχιστον 8 κάλπες, μία σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, και υπάρχουν 13 υποψήφιοι. (Ιάκωβος Τόπης, Στέλιος Ταχτσίδης, Βασίλης Τσίλας, Γιάννης Κυανίδης, Αχιλλέας Μεταλλούλης, Κώστας Παραφελας, Αιμιλία Κασάπη, Ιωάννα Βουλγαράκη, Βασιλεία Λούρδα, Μαρία Κωστοπούλου, Χρήστος Βέργος, Ανδρέας Ελτάχερ και Δημήτρης Τσιόκας).

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Κινήματος, ωστόσο η σχετική εγκύκλιος προβλέπει και νέες εγγραφές. Το κόστος συμμετοχής στη διαδικασία ανέρχεται στα δυο ευρώ.

 «Μαχαιρώματα»

 Την ίδια ώρα τα «συντροφικά» μαχαιρώματα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ πάνε κι έρχονται. Στη χθεσινή Νομαρχιακή Συνέλευση του νομού παρουσία της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Φώφης Γεννηματά κυκλοφόρησε κείμενο που υπογράφεται από ομάδα υποψηφίων και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε παλαιοκομματικού χαρακτήρα τακτοποιήσεις και ποσοστώσεις κατάληψης κρατικών θέσεων» γράφουν οι «σύντροφοι» και λίγο παρακάτω υπογραμμίζουν «εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε είδους σκοτεινές και θολές εσωκομματικού χαρακτήρα διαδικασίες και ζητούμε διασφάλιση των εσωκομματικών διαδικασιών με ένα πραγματικό μητρώο».

 Η Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη

gennhmata-thess1Κατά την τοποθέτησή της η κ. Γεννηματά χθες επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «θεωρούν πως κυβερνούν μόνοι τους. Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται και δεν δέχεται υποδείξεις ευθύνης». Ξεκαθάρισε πως η συνεργασία με τη ΝΔ έγινε επειδή το απαιτούν οι συνθήκες. Η εκπρόσωπος τύπου της Ιπποκράτους είπε ακόμα ότι «θα πρέπει να αντικατασταθούν οι αδικίες. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στη θέση του υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας». «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και δεν πρέπει να ληφθούν ούτε τη διετία 2015-2016» συμπλήρωσε.

 gennhmata-thess2Αναφορικά με τον αντιρατσιστικό νόμο, που προκάλεσε τριγμούς μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ πως δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει βάθος τετραετίας. Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με την κοινωνία και να επαναφέρει την ηθική και την αξιοπιστία στην πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια πολύ μεγάλη παράταξη που μπορεί να έχει λόγο στο χώρο της Κεντροοαριστεράς» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.