, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο “μυστικός δείπνος” με μενού… ΕΡΤ!

Σαμαράς-Κουβέλης-ΒενιζέλοςΤο κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο πατρικό σπίτι του Αντώνη Σαμαρά, στην οδό Μουρούζη, όπως δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

O πρωθυπουργός είχε καλέσει τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφασή του να βάλει «λουκέτο» στην ΕΡΤ. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν μία από τις πιο δύσκολες και ιδιαίτερα φορτισμένες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Αντώνης Σαμαράς, στη μυστική σύσκεψη των τριών αρχηγών, επικαλέστηκε το μνημόνιο, λέγοντας ότι οι απολύσεις αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση. Εξάλλου, η κυβέρνηση πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να παρουσιάσει στην τρόικα τουλάχιστον 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο. Η αδυναμία εξεύρεσης του αριθμού αυτού από άλλους δημόσιους φορείς -καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί υπουργοί αντιδρούσαν για να μην κλείσουν οργανισμοί που εποπτεύονται από τα υπουργεία τους- οδήγησε τον πρωθυπουργό στην επιλογή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

«Το κάνω για το μνημόνιο. Φθάσαμε σε οριακό σημείο. Έπρεπε να είχαμε τελειώσει από τον Μάιο», φέρεται να τους είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη δεν υφίσταται. 

«Μας ζητάς να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους»

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είχε λάβει δύο μυστικές δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφονταν σε υψηλά ποσοστά η θετική στάση των πολιτών στην προοπτική εξυγίανσης της ΕΡΤ. Με «οδηγό» τις δημοσκοπήσεις, πήρε την απόφαση για το «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. 

Αυτό γνωστοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, εξηγώντας τους ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ γίνονταν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για να μην τους φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς για άλλη μία φορά χρησιμοποίησε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως «όπλο», είπε στους δύο αρχηγούς ότι δεν θα χρειαστεί να την ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Και αυτό διότι, έως τον Οκτώβριο θα έχει ψηφιστεί και εφαρμοστεί το νέο σχέδιο νόμου για τη νέα ΕΡΤ και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δε θα ισχύει πια. 

Η απόφαση του πρωθυπουργού αιφνιδίασε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι δεν είχαν διάθεση να τη συνυπογράψουν. «Δηλαδή μας ζητάς να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους», φέρεται να του απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Οποία επιμέλεια! Τα έχετε ετοιμάσει όλα χωρίς καν να έχουμε συζητήσει μεταξύ μας», αντέδρασε ο Φώτης Κουβέλης. «Εμείς αυτό δεν το στηρίζουμε», ξεκαθάρισε.

Η συνάντηση των τριών αρχηγών, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη ξεκίνησε στις 8 το βράδυ της Κυριακής και διήρκεσε 3,5 ώρες και αποφασίστηκε να κρατηθεί μυστική.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι τήρησαν τη συμφωνία, εξοργίστηκαν, όταν είδαν ότι η συνάντηση αποκαλύφθηκε -όπως λένε- από το Μέγαρο Μαξίμου και ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου επιχείρησε να μεταθέσει μέρος της ευθύνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γνώριζαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. 

Η συνάντηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έληξε με ευχάριστο τρόπο, οπότε τη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς επιχείρησε για δεύτερη φορά να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων του μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών. Η απάντηση των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όμως δεν ήταν ίδια, αφού διαφωνούσαν κατηγορηματικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ και με τον τρόπο που σκόπευε να χειριστεί ο πρωθυπουργός την υπόθεση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.