, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές για το Κτηματολόγιο

kalafatisΗλεκτρονικά θα γίνονται όλες οι συναλλαγές των πολιτών με το Κτηματολόγιο ενώ επιμηκύνεται η προθεσμία διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών κατά δυο χρόνια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υπαχθεί στα παλαιά προγράμματα κτηματογράφησης την περίοδο 1997-1999.

Έτσι, για τους ιδιοκτήτες που μένουν στην Ελλάδα το χρονικό περιθώριο είναι πλέον τα 12 χρόνια και για όσους μένουν στο εξωτερικό τα 14 χρόνια.

Την ίδια ώρα, η εξωδικαστικη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών απαλλάσσεται από οποιοδήποτε τέλος, ενώ στις περιπτώσεις διόρθωσης αρχικών εγγραφών σε ακίνητο που έχει χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη», ο ιδιοκτήτης για να το κατοχυρώσει δεν αρκεί να επικαλείται τη χρησικτησία αλλά θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Αυτά, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από την σημερινή τοποθέτηση στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Συμπλήρωση των διατάξεων περί εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις».

Επίσης χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα όσες περιοχές έχουν ενταχθεί νόμιμα στο σχέδιο πόλης προ του 1975 ή μετά το 1979. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή, ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα λεγόμενα «τυφλά» οικόπεδα, σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων –επειδή δεν υπήρχε εγκεκριμένο δίκτυο δρόμων.

Τώρα μπορούν να συνταχθούν τα αναγκαία έγγραφα από ιδιώτες μηχανικούς και να αποστέλλονται στην Περιφέρεια για να ληφθούν υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε οικισμού ξεχωριστα. «Επαναφέρουμε στην επιφάνεια χαμένα περιουσιακά δικαιώματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης.

Στο μεταξύ, το Κτηματολόγιο θα είναι ο αρμόδιος φορέα που θα διαπιστώνει εάν ένα ακίνητο βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές «Natura», ενώ καθιερώνεται η μόνιμη διασύνδεση των υπολογιστικών συστημάτων του Κτηματολογίου ΑΕ με τη Γενική Γραμματεία Περιφερειακών Συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των γεωχωρικών πληροφοριών, οι αρμοδιότητες παραμένουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τη συγχώνευση του ΟΚΧΕ με το Κτηματολόγιο. Ακόμη προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για τα προγράμματα κτηματογράφησης ο χρόνος των μελετών μειώνεται σε οκτώ μήνες από 24 που είναι σήμερα.

Όπως τόνισε , ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με το σχέδιο νόμου μειώνεται η έκταση των ειδικών κυνηγετικών περιοχών από 5.000 στρέμματα που είναι σήμερα σε 2.500 στρέμματα και, πλέον απαιτείται η σύνταξη –ανά τριετία- μελέτης βοσκοικανοτητας από την οποία θα προκύπτει η μη μεταβολή του φυσικού περιβάλλοντος.

Στις προωθούμενες αλλαγές συγκαταλέγονται ακόμη:

– η τυποποίηση σε μια ενιαία μορφή και περιεχόμενο όλων των βεβαιώσεων που απαιτούνται από τα δασαρχεία –για διάφορες εργασίες-.

– βιοτεχνικές μονάδες χαμηλής όχλησης που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης ή γενικότερα στον αστικό ιστό της πόλης μπορούν να μεταφερθούν σε εκτός σχεδίου περιοχή, σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου.

– για τις αγροτικές εγκαταστάσεις σε χωράφια ισχύουν οι περιορισμοί που προβλέπονται για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.