, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο κομβικός ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

του Απόστολου Τζιτζικώστα*

Το 2013 είναι έτος κομβικό για την Ελλάδα. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι σημαντικές και καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να οικοδομηθεί ένα κράτος, το οποίο θα διέπεται και θα λειτουργεί με δίκαιους και διαφανείς κανόνες, καθώς και μια οικονομία με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο και δομικά συστατικά την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Κεντρικό ρόλο, σε αυτή την περίοδο μετασχηματισμού της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης της χώρας, καλείται να διαδραματίσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η ανάκαμψη, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η αξιοποίηση του σημαντικότερου αναπτυξιακού εργαλείου που διαθέτουμε, του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι εθνικές προκλήσεις και προτεραιότητες και παράλληλα αποτελούν τους στόχους που έχουμε θέσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Διαθέτουμε στρατηγική γεωγραφική θέση μεταξύ της ασιατικής ηπείρου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και εγγύτητα στις οικονομίες των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας στην εξαγωγική δραστηριότητα και ταυτόχρονα πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν φέτος τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το 20,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Πρωτογενούς Τομέα της χώρας. Επιπρόσθετα, μέσα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιούνται έργα τα οποία επεκτείνουν τους μεγάλους οδικούς άξονες και αναβαθμίζουν πλήρως το δίκτυο υποδομών της περιοχής μας.

Αυτό που προκύπτει λοιπόν, είναι ότι η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει τόσο τις δυνατότητες όσο και την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση, όχι απλώς για να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, αλλά για να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. 

Πρώτη προϋπόθεση είναι η συνδρομή και η αρωγή του κράτους και της νέας κυβέρνησης στην επιτάχυνση της κατασκευής και ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων. Πρέπει να επιταχυνθεί η επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου Μακεδονία, του Λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και των μεγάλων οδικών αξόνων και στις επτά περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, το μετρό Θεσσαλονίκης, είναι ένα ακόμα μεγάλο έργο, για το οποίο απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις με στόχο να προχωρήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε η πόλη, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, να επανέλθουν στους ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας και να εξυπηρετούνται με ταχύτητα και ασφάλεια οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, με γνώμονα τις πραγματικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτός είναι και ο λόγος που εξ’ αρχής θέσαμε ως κεντρική παράμετρο τη συγκρότηση δεκατριών περιφερειακών και αντίστοιχων πολύ-ταμειακών προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε το κάθε πρόγραμμα να εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να τα αναδεικνύει και να τα αξιοποιεί, με τελικό στόχο την προστιθέμενη αξία των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Η ισχυρή Κεντρική Μακεδονία θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση της νέας, ισχυρής Ελλάδας. Και η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να πετύχει πολλά μέσα από την εμπέδωση και την ενδυνάμωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε μια τοπική κυβέρνηση που διαθέτει τις δυνατότητες, αλλά και το σχεδιασμό για την επίτευξη των περιφερειακών και εθνικών μας στόχων. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα έρθει από την Περιφέρεια. Θέλουμε και θα το πετύχουμε, η Κεντρική Μακεδονία να είναι ο πρωταγωνιστής και η ατμομηχανή αυτής της προσπάθειας.

*Ο κ. Τζιτζικώστας είναι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.