, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

“Σύμφωνο εταιρικής σχέσης 2014 – 2020 και τοπική αυτοδιοίκηση”

Του Νίκου Βαφειάδη*

Είναι αληθές το ότι η υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων κατά το στάδιο εφαρμογής του, εν εξελίξει, Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013, ανέδειξε προβλήματα και δυσλειτουργίες σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στίς αρχές Απριλίου 2013 υπάρχει μιά σχετική βελτίωση, το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων απο την χώρα μας διαμορφώθηκε στο 56%,  παρά ταύτα μεγάλο ζητούμενο παραμένει η σημαντική καθυστέρηση που καταγράφεται στην υλοποίηση των προγραμμάτων, κυρίως λόγω ενός έντονα γραφειοκρατικού συστήματος διαχείρισης.
 
Σήμερα, υπο την σκιά μιάς πρωτοφανούς αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, επιβάλλεται η χώρα μας να αξιοποιήσει τούς πόρους τού νέου ΕΣΠΑ, του  Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαιτουμένων δράσεων θα τονώσουν την δυναμική της επιχειρηματικότητας με αναπτυξιακούς σχεδιασμούς σε οικονομικούς τομείς, η σωστή διαχείριση των οποίων και η υλοποίηση των, δύναται να δρομολογήσουν την ποθούμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια μπορεί και επιβάλλεται να διαδραματίσει η τοπική Αυτοδιοίκηση, πού με δεδομένο το μείζον ζήτημα του δημοσιονομικού χρέους ευελπιστεί στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, ως την σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης τοπικών επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στη 2η εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων, περι σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιόδου 2014-2020, ” Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τα επιχειρησιακά  του προγράμματα θα διαμορφώσουν την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με παρεμβάσεις και έργα που διαχέονται σε όλους τούς τομείς της οικονομίας, σε όλες τις περιφέρειες, σε όλους τούς δήμους.”

Θεωρούμε λοιπόν ότι στη νέα εποχή αναβάθμισης του παραγωγικού ιστού της χώρας, αποτελεί αναγκαιότητα ο διακριτός και σημαντικός ρόλος της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην διαχείριση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, του νέου ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα όμως απαιτείται ο εκσυχρονισμός των υπηρεσιών των Δήμων βάσει της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης, σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός υποστηρικτικού πρός τούς Δήμους  μηχανισμού ανάπτυξης κουλτούρας επιχειρηματικής συνεργασίας, καθώς  και  με την συμμετοχή θεσμικών φορέων, με μεγάλη εμπειρία και απαιτούμενη τεχνογνωσία, στην υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.

*Ο κ. Βαφειάδης είναι δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.