, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συγκυβέρνηση και ιδεολογικές διαφορές

 

Καρχμάκης ΠΑΣΟΚτου Μιχάλη Καρχιμάκη*

Ακρογωνιαίος λίθος στην πολιτική θεωρία για την επιβίωση την διείσδυση και την πολιτική επικυριαρχία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είναι η σχέση του με τον άνθρωπο, με τις ιδέες και τις ανάγκες που το γέννησαν .

Φυσικά δεν μιλάμε για ένα άτεγκτο δογματισμό, μιλάμε για ένα κόμμα με πολιτικό χαρακτήρα και όχι ένα εποχιακό υβρίδιο.

ΣΊΓΟΥΡΑ η συναίνεση και η συνεννόηση στην παρούσα περίοδο είναι απαραίτητες για την σωτηρία της χώρας, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η χάραξη κόκκινων γραμμών σε θεμελιώδη ιδεολογικά ζητήματα και σε πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις που παραβιάζουν την κοινή λογική, την αξιοπρέπεια, και την ευθύνη.

Η διαρκής υποχωρητικότητα απέναντι σε μια ανυποχώρητη Ν.Δ, δεν είναι λύση, δημιουργεί συνθήκες θράσους και εκλαμβάνεται ως πολιτική αδυναμία .

Γιατί ;

Επειδή το κίνημα δημιουργήθηκε για να εκφράσει, την προστασία των αδύναμων.
Των ανθρώπων της ανάγκης και των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας. Δημιουργήθηκε για την ευημερία των πολλών και όχι  για την ΑΣΥΔΟΣΊΑ των λίγων .

Επειδή στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει να δέχεται την διεύρυνση του κύκλου της κρίσης, που δημιούργησε ο Σαμαράς υπονομεύοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους ανθρώπους και την χώρα με δυο συνεχή χρόνια αναταράξεων ,

Το  ΠΑΣΟΚ  δεν μπορεί να συνεχίζει να βάζει πλάτη σε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που με τα σπασμωδικά και αντιφατικά μεταξύ τους μέτρα δεν βάζουν φρένο στην κρίση ούτε δημιουργούν αναχώματα απέναντι στα μόνιμα θύματα της κρίσης, με αποτέλεσμα  να συνεχίζεται η κατρακύλα ,

Ενώ ταυτόχρονα η Ν.Δ. δεν αμελεί να αποδεικνύει κάθε λίγο με τις αλλεπάλληλες αυτοαναιρέσεις, στις οποίες υποπίπτει πως έχει χάσει τον έλεγχο της οικονομίας και επιδιώκει μια πολιτική στέρησης για τους εργαζόμενους, και αυτούς που δοκιμάζονται και μιας άνετης, επέκτασης και διαδρομής, για την οικονομική και την μιντιακή ελίτ .

Με όλα αυτά η ιστορία μας και η διαδρομή μας επιβάλλει να μην μένουμε απαθείς και υποχωρητικοί. Η ιστορία μας επιβάλλει περισσότερο παρά ποτέ να επιλέξουμε ως πολιτική επιλογή την σύγκρουση .

Την σύγκρουση, με τους μεγαλοφοροπαραβάτες, με την μιντιακή παράγκα, με το σαθρό τραπεζικό κατεστημένο, που θεωρεί ότι μονάχα η πολιτεία, η κοινωνία, όλοι εμείς έχουμε την υποχρέωση να το διασώσουμε, αλλά αυτό δεν υποχρεούται να βοηθήσει την οικονομία και τους ανθρώπους να ορθοποδήσουν.

Την σύγκρουση με τους θύλακες εκείνους, στην δικαιοσύνη ,που αρνησιδικούν και που με τις καθυστερήσεις, οδηγούν την χώρα και τους ανθρώπους, στην παράταση του κύκλου της κρίσης και την διαιώνιση της αφαίμαξης από τα μόνιμα θύματα και τους εύκολους στόχους .

Την σύγκρουση με λογικές, που για να εξυπηρετηθούν δημοσιονομικοί και  λογιστικοί στόχοι, την πληρώνουν μονίμως οι αδύναμοι και πραγματικοί άνθρωποι της δημιουργίας.

Δεν μπορεί λοιπόν τα αντανακλαστικά του κινήματος να φαίνεται ότι βρίσκονται σε χρόνια νάρκωση.

Δεν μπορεί μέσα στην κρίση να μην συνειδητοποιούμε την ανάγκη ρεαλιστικών εφαρμόσιμων αριστερόστροφων πολιτικών .

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παρουσιάζει τον εαυτό του, μετά από τόσα χρόνια προσφοράς, ως κόμμα «σούπερ μάρκετ» που αγοράζει νεοφιλελευθερισμό, και πουλάει προοδευτική ρητορική .

Η αφύπνιση όμως της κοινωνίας ηχεί εκκωφαντικά στα αυτιά μας. Τελικά ίσως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε, για χάρη της ιστορίας μας και για χάρη μιας ολόκληρης κοινωνίας που δοκιμάζεται βρίσκεται σε σύγχυση και σε αδιέξοδο .

* Ο κ. Καρχιμάκης είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέας του κόμματος.

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.