, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οι δήμοι δεν θα χάσουν τα έσοδα τους από την δημοτική αστυνομία»

550_334_249115Με κατηγορηματικό τρόπο ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε στα σενάρια που θέλουν να χάνουν τα έσοδά τους λόγω της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο Γιάννης Μιχελάκης επαναλαμβάνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτικών αστυνομικών θα απορροφηθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι μύθοι που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν ισχύουν. Οι Δήμοι δεν θα χάσουν τα έσοδα που έφερνε η Δημοτική Αστυνομία τα οποία θα συνεχίσουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι ορισμένες από τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας θα παραμείνουν στους δήμους και θα ασκούνται από ένα ποσοστό 10% των δημοτικών αστυνομικών που θα παραμείνει, καθώς επίσης από μετακινήσεις άλλων υπαλλήλων προερχόμενων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό.

Οι περισσότεροι από τους δημοτικούς αστυνομικούς θα ενταχθούν στην ειδική υπηρεσία της ΕΛΑΣ που συγκροτείται για την ασφάλεια και την τάξη στις γειτονιές των πόλεων. Κάποιοι άλλοι θα καλύψουν ανάγκες σε κενές θέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η αξιολόγηση θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια που θα αφορούν στη μόρφωση και θα ακολουθηθούν διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παράλληλα έχουν υιοθετηθεί συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια για όσους ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Ακόμη έχουν προβλεφθεί και κριτήρια με βάση τα προσόντα. Αυτά προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο και αυτά θα γίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης.

Παράλληλα σημείωσε πως άλλα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν αρκεί οι δήμοι να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών τους.

«Άλλα οριζόντια μέτρα στους ΟΤΑ δεν θα υπάρξουν με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα αξιολόγησης των δήμων. Αξιολόγηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού. Όταν ολοκληρωθεί θα διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες είναι υπερστελεχωμένες και ποιες υποστελεχωμένες. Και έτσι – μέσω της κινητικότητας – θα καταστεί δυνατή η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η κάλυψη κενών και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.»

Ο Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων απάντησε «Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους, νέα οριζόντια μέτρα δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται συνεπώς να υπάρξουν»

Πηγή:real.gr 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.