, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μετά τον Σόιμπλε και ο Αμερικανός “τσάρος” επισκέπτεται τον Σαμαρά

Tz. LiouΣτην Αθήνα φτάνει αύριο, Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το εκρηκτικό 40ήμερο που ξεκίνησε με το λουκέτο στην ΕΡΤ, επιχειρεί με την επίσκεψη Λιου, αλλά και του Β.Σόιμπλε, να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και εξωστρέφειας.

Η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει από τον κ. Λιου μια δήλωση στήριξης για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίση, ενώ περιμένει να ακουσθεί από ευρωπαίκό έδαφος η αμερικανική κριτική για τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο.

Οι διαθέσεις του κ. Λιου διεφάνησαν και από τις χθεσινές δηλώσεις του από την σύνοδο της G 20. Είπε ότι οι Έλληνες κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουν ακόμη μπροστά τους δύσκολες αποφάσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι θα ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους ομλόγους του να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να θεωρηθεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

«Έχουμε (οι ΗΠΑ) πολλά να κάνουμε ακόμη, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε μία θέση τώρα, όπου το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι πράγματι καλό» είπε, ενώ χαρακτήρισε «αποφασιστική» τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και «αποτελεσματική» τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση.

Κατά την επίσκεψη του κ. Λιου στην Αθήνα αναμένεται να προετοιμασθεί και το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου, κατά το οποίο θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.