, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Λιου στην Αθήνα

liou

Τις δηλώσεις στήριξης του αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς την Αθήνα, αλλά και την θέση του ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ευρώπη, προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ, στον απόηχο της επίσκεψης του Τζακ Λιου στην Ελλάδα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο κ. Λιου χαιρέτισε χθες τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αναμόρφωση της οικονομίας της και των δημοσιονομικών της, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις προκλήσεις που συνεχίζει να έχει η χώρα μπροστά της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η σύμπλευση με την Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του, δίνοντας έμφαση στο ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαρτάται, εν μέρει, από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η επίσκεψη του Τζακ Λιου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από ένα χρόνο. Μολονότι, όπως τονίζεται, ο κ. Σαμαράς πιστώνεται την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο εσωτερικό της χώρας και με μια αναθέρμανση του σκεπτικισμού στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι σε χθεσινές δηλώσεις του από την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο δύσκολο δρόμο της Ελλάδας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο κ. Λιου έφθασε στην Αθήνα, προερχόμενος από τη Μόσχα, όπου μαζί με άλλους υπουργούς Οικονομικών προέτρεψαν τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν την πολιτική της -γερμανικής έμπνευσης- δημοσιονομικής λιτότητας -στην οποία οφείλεται η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα και το έκτο έτος ύφεσης- και να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, με άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αναφέρεται στην εσφαλμένη προσέγγιση της «χρεοκοπίας» στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, καθώς πολλοί σπεύδουν να μιλήσουν ξανά για μια κρίση ανάλογη της ελληνικής, που προήλθε από τη δημοσιονομική ανευθυνότητα και τους «άπληστους» δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κ. Κρούγκμαν επανέρχεται στην κριτική του έναντι του χειρισμού της ελληνικής κρίσης, όπου επικράτησε η δημοσιονομική ορθότητα έναντι των θέσεων εργασίας, όπως υποστηρίζει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι για ένα μεγάλο διάστημα, οι πολιτικοί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο είχαν «ελληνοποιήσει» την οικονομική κρίση, μεταφέροντας την εσφαλμένη προσέγγιση της Ελλάδας παντού, με αποτέλεσμα να πληγεί η όποια προοπτική οικονομικής ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.