, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φεγγάρι μάγια μου’ κανες

550_334_250558Μπορεί η υπόθεση του σεληνιασμού κατά τη διάρκεια της πανσελήνου να έχει περάσει στη σφαίρα της φαντασίας, εντούτοις το ολόγιομο φεγγάρι φαίνεται τελικά να επηρεάζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης, όταν έχει πανσέληνο ο ύπνος είναι λιγότερο ξεκούραστος. Κι όχι μόνο την ίδια ημέρα, αλλά και μερικές ημέρες πριν και μερικές μετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκείνες τις ημέρες να αισθανόμαστε πιο εύκολα σωματικά και πνευματική κόπωση και να έχουμε μειωμένες επιδόσεις. 

Επίσης, εάν συντρέχουν και κάποιοι άλλοι ρεαλιστικοί λόγοι ανησυχίας, μπορεί να προκληθεί και έντονη συναισθηματική φόρτιση και εκνευρισμός. Οπως περιγράφουν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία: «τις ημέρες της πανσελήνου όχι απλώς κοιμόμαστε λιγότερο, αλλά έχουμε πρόβλημα και με την έναρξη του ύπνου». 

Ο μέσος χρόνος του ύπνου μειώνεται 20 λεπτά τις νύχτες με πανσέληνο και ο ύπνος μας παίρνει πέντε αργότερα απ’ ότι συνήθως. Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση “Current Biology” μελέτησαν τον ύπνο 33 εθελοντών. Επίσης διαπίστωσαν ότι όταν είχε πανσέληνο μειωνόταν κατά 30% η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον βαθύ ύπνο, κάτι που σημαίνει ότι η ποιότητα του ύπνου δεν είναι καλή. Αυτό που αναζήτησαν οι ειδικοί ήταν εάν το φαινόμενο οφείλεται στο έντονο φως της πανσελήνου ή στη δύναμη της βαρύτητας. 

Και οι δύο απαντήσεις ήταν αρνητικές. Το συμπέρασμα που κατέληξαν ήταν ότι το βιολογικό μας ρολόι είναι προσαρμοσμένο στον σεληνιακό κύκλο. 

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.