, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι δημοφιλείς προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες, δίνοντας ανάσα στην οικονομία

touristes«Οαση» για την εθνική οικονομία είναι τη φετινή χρονιά ο ελληνικός τουρισμός. Οι ξένοι επισκέπτες αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να διαμορφωθούν σε περίπου 11 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει μία από τις τέσσερις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών. Η δυναμική του ελληνικού τουρισμού φάνηκε ιδιαίτερα τον Ιούνιο, οπότε, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», ο συνολικός αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 11,9% φθάνοντας τα 2,2 εκατ. από 1,97 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2012. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 2,1% και ο αριθμός των επιβατών με εσωτερικές πτήσεις, οι οποίες, βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζουν και με ξένους επισκέπτες. Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου είναι ο αριθμός των αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου να φθάσει σε ποσοστό 6,6% στα 5,3 εκατ. από 4,9 εκατ. την ίδια περίοδο του 2012.

Δημοφιλείς προορισμοί βούλιαξαν από ξένους τουρίστες. Ενδεικτικά η Μύκονος πέτυχε αύξηση 68,1%, η Σαντορίνη 27,5%, η Κεφαλονιά 22,5%, τα Χανιά 21,8%, η Ζάκυνθος 19,8%, το Ηράκλειο 18,6% και η Κως 18,3%. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, σε ορισμένους προορισμούς ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε παύση πωλήσεων για την υψηλή περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς η πληρότητά τους έφθασε στο 100%. Τα συνολικά μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα αν προστεθούν οι οδικές αφίξεις από τις βαλκανικές αγορές, αλλά και οι αφίξεις με όλα τα Μέσα από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Από την άλλη, και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια με πτήσεις εσωτερικού για το εξάμηνο, σημείωσαν πτώση σε ποσοστό 4,6%.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

Η αύξηση του αριθμού των τουριστών από παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και από ανερχόμενες αγορές με υψηλότερες ταξιδιωτικές δαπάνες, όπως η Ρωσία, σε σχέση με τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, δημιουργεί προσδοκίες για μεγάλη άνοδο και στα έσοδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για τον μήνα Μάιο αυξήθηκαν κατά 38,5% ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκαν κατά 15,4% υπερβαίνοντας το 1,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα αυξήθηκαν με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων για το ίδιο διάστημα. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκαν κατά 36,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, από τους Γερμανούς κατά 36,4%, από τους Ρώσους κατά 20,2% και από τους Αμερικανούς κατά 19,6%. Κάμψη κατά 19,1% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τους Αγγλους τουρίστες. Στο μεταξύ, για το πεντάμηνο οι Ελληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ξόδεψαν 662,8 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις δαπάνες τους κατά 10,1% σε σχέση με το περυσινό πεντάμηνο.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Στον αντίποδα, υστέρηση εμφανίζει και τη φετινή σεζόν λόγω της οικονομικής κρίσης ο εσωτερικός τουρισμός. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εκτιμούν πως ο τζίρος που προέρχεται από τον εσωτερικό τουρισμό έχει μειωθεί σε διάστημα 4 ετών κατά 50% και διαμορφώνεται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ. Λόγω της οικονομικής κρίσης έχει συρρικνωθεί ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών.

Αλλά και όσοι κάνουν διακοπές έχουν μειώσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους. Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά τους προορισμούς που παραδοσιακά δέχονται εγχώριο τουρισμό. Στην πτώση της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης έχει συμβάλει και η μείωση των προς διάθεση δελτίων κοινωνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, αν και φέτος έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας ότι θα επανενεργοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα από το φθινόπωρο. Για τους Ελληνες τουρίστες, σε επίπεδο διαθεσιμότητας κλινών και οικονομικότερων λύσεων, ιδανικότερες επιλογές, τουλάχιστον για το επόμενο 20ήμερο, οπότε οι τιμές κυμαίνονται στη ζώνη της υψηλής περιόδου, θα αποτελούν κυρίως προορισμοί που δέχονται εγχώριο τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς με εισερχόμενο τουρισμό που έχουν υψηλή πληρότητα, οι λίγες διαθέσιμες κλίνες διατίθενται στις περισσότερες των περιπτώσεων σε τιμές πόρτας χωρίς εκπτώσεις και προσφορές.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.