, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Προκαταρκτική έρευνα … 40 μηνών για απευθείας αναθέσεις!

Για το γεφύρι της… Αρτας σίγουρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Για τη διαλεύκανση όμως μιας δυσώδους υπόθεσης, στην Εύβοια, με την απευθείας ανάθεση ενός τεράστιου έργου, δεν φτανουν ουτε σαραντα μήνες για να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η προκαταρκτική εξέταση στη Δικαισοσυνη! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπαρχει ήδη απο το 2011 έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο διαπίστωσε το έκνομο της εκτέλεσης του έργου.

Η υπόθεση αφορά στην απ´ ευθείας ανάθεση έργου – με προταση του δημαρχου και του προεδρου της δημαρχιακης επιτροπής – υψους 644.000€ με μηδενικό ποσοστό έκπτωσης, στο οποιο προχωρησε ο πρώην Δήμος Αρτεμισίου Ευβοίας, ο οποιος στη συνέχεια εναχθηκε στον καλλικρατικό δήμο Αιδηψού. Ο σχετικός φάκελος έφτασε απο τον Μάρτιο του 2010 στη δικαιοσύνη, αλλα και στο υπουργειο Εσωτερικων καθώς υπήρξαν αντιδράσεις για τον τροπο ανάθεσης, αλλα και υπόνοιες για υπερβολικό ύψος στο κόστος του έργου.

Και ενω από τον Δεκέμβριο του 2011 το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκηση συνεταξε την έκθεσή του, η δικαιοσύνη καθυστερει. Την υπόθεση έχουν χρεωθεί πέντε διαφορετικοί εισαγγελείς. Η πρώτη ήταν στις 14 Απριλίου του 2010 και η τελευταία χρέωση ειναι στις20 Μαρτίου 2013.

Την όλη υπόθεση βαρύνει και η σκιά με τις περίεργες σχέσεις του εργολάβου, που ανέλαβε το έργο με τον τότε δήμαρχο Αρτεμισίου. Σύμφωνα με απόφαση ποινικού δικαστηρίου ο εργολάβος έχει εκδώσει πλαστα και εικονικά τιμολό για ιδιωτικό έργο του Δημάρχου το οποίο είχε ενταχθεί στο νόμο περί επιδότησης της επένδυσης. Έπειτα απο έλεγχο της ΔΟΥ Ιστιαίας επιβλήθηκε πρόστιμο και στους δυο, ενώ το δικαστήριο επέβαλε πρωτοδίκως στον Δήμαρχο ποινή φυλάκισης 15 μηνών. H ποινή διαγραφτηκε, όπως ορίζει ο νόμος – ελληνικής πρωτοτυπιας προφανώς – όταν καταβλήθηκαν τα πρόστιμα, πυ είχε επιβάλλει η ΔΟΥ. Aναδημοσίευση απο  protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.