, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πατάει γκάζι το ΤΑΙΠΕΔ

akimd_600_375_-1520156775Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ρίξει όλο το βάρος στις αποκρατικοποιήσεις φορέων και οργανισμών καθώς είναι μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και πρέπει να πιάσει τους στόχους στα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο όπως φαίνεται προχωρά παράλληλα και τη διαδικασία πώλησης ακινήτων από τη δεξαμενή κτιρίων του Δημοσίου που έχει στη διάθεσή του.

Μάλιστα η διαδικασία γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και όπως αναφέρει και η Καθημερινή ήδ έχουν πωληθεί δύο κεντρικά διατηρητέα κτίρια, στις οδούς Ερμού και Αναγνωστοπούλου, που απέφεραν 7,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τον ερχόμενο μήνα θα δημοπρατηθούν τρία ακόμη ακίνητα, στη Μητροπόλεως, στην Τσακάλωφ και στο Νέο Φάληρο.

Η διαδικασία των πωλήσεων

Οι πωλήσεις γίνονται με ηλεκτρονική δημοπρασία μέσα από μια δεξαμενή περίπου 900 κτιρίων που έχει στη διάθεση του το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία είναι απλή, εξωφρενικά απλή για όσους έχουν συνδέσει ανάλογες διαδικασίες με τη γνωστή εξωφρενική ελληνική γραφειοκρατία. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύει τακτικά στη σελίδα www.e-publicrealstate.gr τα ακίνητα που πρόκειται να δημοπρατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προμηθευτούν τον σχετικό κωδικό που τους επιτρέπει να λάβουν μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και διαρκεί οκτώ ώρες, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή και από το εξωτερικό.

Πολλά από τα κτίρια που βγαίνουν στο σφυρί παρουσιάζουν ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στην αρχή πωλήθηκε ένα γνωστό διατηρητέο του μεσοπολεμικού αρχιτέκτονα Βασιλείου Τσαγρή στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Μετά η πώληση ενός οικείου εμπορικού ακινήτου στην οδό Ερμού που στεγάζει το πολυκατάστημα της εταιρείας «Οδυσσεύς Φωκάς Α.Ε».

Ευχαριστημένος δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ανδρέας Ταπραντζής ο οποίος σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου υποστήριξε ότι «σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα για τα συγκεκριμένα ακίνητα σε μια χειμαζόμενη αγορά. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής μας οικονομίας». Υπολογίζεται ότι η «δεξαμενή» του Ταμείου αριθμεί συνολικά 900 ακίνητα. Δεν είναι όλα σημαντικά αρχιτεκτονικά, αλλά είναι βέβαιο ότι για ορισμένα εξ αυτών και εφόσον πωληθούν θα αρχίσει μια νέα εποχή.

parapolitika.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.