, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημήτρης Βενιέρης: Το ραδιόφωνο είναι πάθος. Όποιος το έχει αγαπήσει μία φορά, δεν μπορεί να το εγκαταλείψει

Συνέντευξη στη Ραφαέλα Παπαγεωργίου

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Status fm 107,7, Δημήτρης Βενιέρης μιλά στην «Κ» για το σημαντικό ρόλο, που κατέχει στη ζωή του το ραδιόφωνο, το χώρο της πολιτικής και μοιράζεται την εμπειρία από τη συμμετοχή του στις εκλογές του 2019.

Ο Δημήτρης Βενιέρης αποτελεί το παράδειγμα ενός έντιμου δημοσιογράφου, που μπορεί να συνδυάσει τον τομέα της δημοσιογραφίας με το χώρο της πολιτικής. Άλλωστε το απέδειξε και με την κάθοδό του στις εκλογές του 2019. Παρά το ότι δεν εκλέχτηκε για κάποιες εκατοντάδες ψήφους, η επίδοσή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μέσω του ραδιοφώνου έχει καταφέρει να αγγίξει πολλούς ανθρώπους και να μιλήσει στις ψυχές τους. 

Αν και πολλά χρόνια στο χώρο της τηλεόρασης, σήμερα επιλέξατε το ραδιόφωνο ως μέσο έκφρασης, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορούσατε να παραμείνετε στη δημόσια τηλεόραση. Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο θα είχατε μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης;

Ναι. Τα περισσότερα χρόνια κάνω ραδιόφωνο, για την ακρίβεια 32 χρόνια, και εκ των πραγμάτων σε έναν ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό εκφράζεσαι πιο ελεύθερα, χωρίς να σημαίνει ότι είσαι και απολύτως ελεύθερος. Τα μέσα ενημέρωσης, είτε ραδιόφωνο είτε τηλεόραση, σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούν συμφέροντα των ιδιοκτητών, ενδεχομένως πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και κοινωνικές. Όμως, όταν έχεις ένα δικό σου μέσο, τις μόνες σκοπιμότητες, που είναι στο χέρι σου να εξυπηρετήσεις, αν υπάρχουν, είναι αυτές που έχεις στο μυαλό σου. Εγώ σκοπιμότητες δεν έχω, κάνω τη δουλειά μου προς όφελος των ακροατών, που μας ακούν.

Οι ακροατές του Status fm, πώς σας αντιμετωπίζουν, ως δημοσιογράφο ή ως πολιτικό;

Έχω ξεκαθαρίσει και όταν συμμετείχα στις εκλογές ότι ήταν μία τιμητική πρόταση, που την αποδέχτηκα. Αφότου τελείωσε εκείνη η πολιτική αναμέτρηση, για μένα τελείωσε η πολιτική διαδρομή. Επέστρεψα συνειδητά στο ραδιόφωνο, καθώς αν δεν είχα σκοπό να επιστρέψω στο μικρόφωνο και στη δημοσιογραφία, δεν θα έκανα και τα δύο ταυτόχρονα, θα έμενα εκεί. Επέλεξα αυτό, που μου αρέσει περισσότερο. Όσον αφορά τους ακροατές, στην αρχή υπήρξε μία δυσπιστία και θα έλεγα ότι κουβαλάω ένα «στίγμα», επειδή συνεργάστηκα με έναν πολιτικό φορέα, αλλά με τον τρόπο, που διαχειρίζομαι τα πολιτικά ζητούμενα είναι πολύ ξεκάθαρος. Ο κόσμος, που με ξέρει καλά, γνωρίζει ότι δεν κάνω τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκανα πριν δεχτώ την πρόκριση.

Πώς ήταν η εμπειρία της πρώτης καθόδου σας στις εκλογές του 2019;

Εγώ προεκλογικά δεν ασχολήθηκα. Ούτε γραφείο θέλησα να κάνω, ούτε τις ζυμώσεις και τις ψεύτικες συναντήσεις. Δεν είναι του χαρακτήρα μου κάτι τέτοιο, αλλά είδα πως γίνεται και δεν είναι μία ευχάριστη εμπειρία. Αν είσαι επαγγελματίας πολιτικός, αυτό δεν σε ενοχλεί, αλλά αν είσαι πρώτα απ’ όλα πολίτης, σε ενοχλεί, γιατί συγκρούεσαι με τον εαυτό σου. Συνεπώς, σαν εμπειρία ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά δεν θα άλλαζα κάτι το οποίο έκανα τότε για να εκλεγώ. Ήταν εξαιρετικά μεγάλη η απήχηση που είχα, καθώς συγκέντρωσα 13.103 ψήφους παρ’ όλο που δεν ασχολήθηκα. Αυτοί οι ψήφοι θεωρώ ότι κατά 35% ήταν προσωπικές ψήφοι, δηλαδή ψήφισαν εμένα σαν «Βενιέρη». Ένα συγκλονιστικό παράδειγμα, που θα ήθελα να αναφέρω, ήταν το τηλεφώνημα της κυρίας Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός, η οποία μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι ο πατέρας της, που ήταν αριστερός αντάρτης, ψήφισε εμένα σαν Βενιέρη, σαν άνθρωπο και όχι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο με γοητεύει και με ωθεί στο να πάρω το ρίσκο και να κάνω και άλλο ραδιόφωνο, γιατί είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι, που δέχονται αυτά που λέω και με στηρίζουν.

Τώρα πια έχω άλλες προτεραιότητες

Για όλους όσους σας ψήφισαν, θεωρείτε ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε και το ραδιόφωνο;

Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η 30χρονη τότε διαδρομή μου, γιατί όσο και να θες να κοροϊδέψεις τον κόσμο, αυτό θα το κάνεις το πολύ για δέκα χρόνια. Εγώ έχω κλείσει στο ραδιόφωνο 32 χρόνια και περίπου 24 χρόνια στην τηλεόραση. Θεωρώ ότι δεν έχω απογοητεύσει κάποιον και στον κόσμο, που με παρακολουθεί και με ακούει, δείχνω αυτό που είμαι.   

Υπάρχει περίπτωση να είστε παρών στο επόμενο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης;

Είναι κάτι το οποίο δεν με απασχολεί από εδώ και πέρα. Πλέον έχω άλλες προτεραιότητες.

Θα ήθελα να επιλέξετε τρία στοιχεία, που οφείλει να έχει ένας δημοσιογράφος και άλλα τρία ένας πολιτικός. Υπάρχει κάποιο κοινό στοιχείο;

Προσωπικά αυτό που θέλω από αυτή την κυβέρνηση είναι να κάνει αυτά που έλεγε και προεκλογικά. Η κριτική μου γίνεται από αυτή την πλευρά. Αναφορικά με την ερώτηση, ένας δημοσιογράφος πρέπει να είναι ενημερωμένος και χωρίς εξαρτήσεις. Επίσης, πρέπει να είναι αποφασισμένος στην κηδεία του να έρθουν λιγότεροι άνθρωποι, γιατί ένας καλός δημοσιογράφος δεν έχει πολλούς φίλους, αλλά έχει πολλούς εχθρούς. Όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι, αυτό εξαρτάται από το πως έχει κάποιος στο μυαλό του τον πολιτικό. Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων και συνεπώς πολιτικών. Εγώ είμαι της άποψης ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι ο εαυτός του και να μην προσποιείται να κάνει κάτι για να ευχαριστήσει κάποιον άλλο και να τον βρίζει πισώπλατα. Δεν πρέπει ένας πολιτικός να είναι ύπουλος και να σου φέρεται σωστά απλά για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του και να τον ψηφίσεις. Μάλιστα, πολλές φορές φίλοι μου και συνεργάτες μου λένε ότι ακόμη και αν τα κατάφερνα και έβγαινα, δεν θα μπορούσα να παραμείνω εκτός και αν άλλαζα εντελώς αυτά που πιστεύω. Μπορεί και να γινόταν, δεν ξέρω, γιατί η εξουσία είναι θελκτική και σε τραβάει.
Σχετικά με το κοινό στοιχείο ενός σωστού δημοσιογράφου και πολιτικού είναι το να λες στον άλλο την αλήθεια. Έχω μία φράση, που λέω, ενός ζωγράφου βενετσιάνου, ο οποίος έλεγε: «όλοι θέλουν να ακούν την αλήθεια, αλίμονο σε εκείνον που την λέει». Εγώ θέλω να είμαι ο «αλίμονος».

Παρ’ όλο που το έχετε ξαναπεί θα ήθελα να μου πείτε πως επιλέξατε το επίθετο Βενιέρης, καθώς το πραγματικό σας είναι Βελόπουλος;

Τότε που κάναμε το πειραματικό ραδιόφωνο και η αστυνομία μάς κυνήγαγε, στη δυτική Θεσσαλονίκη ήμασταν περίπου δέκα άτομα, που κάναμε αυτό το χόμπι και ο καθένας είχε βρει το δικό του ψευδώνυμο. Για εκείνη, λοιπόν, την περίοδο, την οποία με ρωτάτε, ακόμη και άλλοι συνάδελφοι κυκλοφορούσαν στα ερτζιανά με ψευδώνυμα και μάλιστα όλοι ψάχναμε ψευδώνυμα, που να ήταν εύηχα, όπως «Αλεξίου» ή «Κομνηνός». Αυτά τα ψευδώνυμα δεν ήταν πραγματικά. Εμένα το δικό μου επώνυμο προέκυψε από μία ταινία, που είχα δει με τον Κούρκουλο, και επειδή μου άρεσε το επίθετο «Βενιέρης», το υιοθέτησα. Εν τω μεταξύ το επώνυμο αυτό είναι Επτανησιακό. Στην αρχή μου δημιούργησε προβλήματα, γιατί όλοι γνώριζαν το επώνυμό μου, αλλά μετά το άλλαξα. Αυτό έγινε το 1991. Από το 1991 η ταυτότητά μου γράφει «Βενιέρης – Βελόπουλος».

Ξεχωριστό πλαίσιο

Δεν παρακολουθώ τον αδερφό μου

Ανέκαθεν διατηρούσατε διαφορετικές πολιτικές σκέψεις με αυτές του αδερφού σας, τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο; 

Δεν τον παρακολουθώ πλέον για να ξέρω που βαδίζει. Αφού έκανε κάποιες συγκεκριμένες επιλογές, είδα ότι είναι επιλογές πολύ μακριά από το δικό μου τρόπο σκέψης, οπότε δεν ξέρω και τι ουσιαστικά πρεσβεύει. Εγώ έχω τις δικές μου θέσεις εδώ και τριάντα χρόνια και είναι σταθερές. Συγκεκριμένα, έχω δηλώσει φιλελεύθερος κοινωνικά και δίνω μεγάλη βαρύτητα στην αξιοκρατία και αξία του ανθρώπου, δεν με ενδιαφέρει τι πρεσβεύει.

Όσον αφορά το ραδιόφωνο, μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτό;

Η σχέση μου με το ραδιόφωνο ξεκίνησε ενεργά στα δεκαπέντε μου χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το ραδιόφωνο. Αν κάποιος μου στερήσει το ραδιόφωνο, πιστεύω θα πάρω μία κάμερα και ένα μικρόφωνο στον υπολογιστή και θα μιλάω ενδεχομένως σε έναν ή σε χίλιους ανθρώπους μέσω τηλεοράσεως. Έχω την ανάγκη να επικοινωνήσω πράγματα, που έχω στο μυαλό μου και πιστεύω θα το πάω μέχρι τέλους με αυτό τον τρόπο. Το ραδιόφωνο είναι πάθος. Όποιος το έχει αγαπήσει μία φορά, δεν μπορεί να το εγκαταλείψει, είτε ως χόμπι είτε ως επάγγελμα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο μαγικό στοιχείο του ραδιοφώνου;

Το ότι δεν μπορείς να κρυφτείς για πολύ καιρό από τον κόσμο, που σε ακούει. Στην αρχή για κάποιους μήνες μπορείς να παρουσιάσεις ένα προσωπείο, αλλά κάποια στιγμή ο κόσμος θα καταλάβει ότι αυτό που παρουσιάζεις είναι ψεύτικο. Το ραδιόφωνο είναι ο εαυτός σου, μία κατάθεση ψυχής. Θα καταλάβει ο έμπειρος ακροατής ότι ψεύδεσαι ή ότι είσαι ειλικρινής και έντιμος.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο του ραδιοφώνου;

Κανείς δεν γνωρίζει, με την εισβολή του ίντερνετ, που θα καταλήξει η υπόθεση με το ραδιόφωνο. Τώρα γίνεται ένα πάντρεμα του ραδιοφώνου με την εικόνα και την τηλεόραση, και σου επιβάλλεται. Παλιά δεν ήξερες ποιος ήταν αυτός που μιλούσε στο ραδιόφωνο και προσπαθούσες να τον φανταστείς. Τώρα, όμως, χάνεται ένα μέρος της μαγείας του ραδιοφώνου, γιατί όλοι ξέρουν ποιος είσαι. Θεωρώ ότι θα είναι μονόδρομος το ραδιόφωνο να είναι ταυτόχρονα και εικόνα. Και να πω σε αυτό το σημείο ότι ο πρώτος, που κατάφερε να κάνει το ραδιόφωνο, εικόνα, ήμουν εγώ το 1989, όπου αυτό έκανα στο ραδιόφωνο έβγαινε και στην τηλεόραση. Θα ήθελα στο μέλλον να κάνω ένα αδερφάκι μουσικό για τον Status, καθώς μου λένε ότι τα πάω καλά με την ξένη μουσική.

Πού θα θέλατε να εκφράσετε τη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη σας;

Στη μητέρα μου. Παρ’ όλο που δεν ζει, έχω πάθος με τη μητέρα μου.

Μία ευχή για το 2022

Να γίνουν όλα όσα ευχηθήκαμε για το 2021.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.