, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Σίλβιο φύγε…”

mperlouskoni_1

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ιταλών πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποπεμφθεί από τη Γερουσία έπειτα από την καταδίκη του για φορολογική απάτη, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να αποφευχθεί μια κυβερνητική κρίση εξαιτίας αυτού, όπως δείχνει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SWR για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RAI, το 73% των Ιταλών που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι πιστεύουν πως η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της αποπομπής της Μπερλουσκόνι.

Την ίδια ώρα, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι η κεντροδεξιά θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, ακόμη κι αν αποπεμφθεί ο Μπερλουσκόνι.

Πάντως οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς ήταν διχασμένοι για το τι θα πρέπει να πράξει η παράταξή τους σε αυτή την περίπτωση: το 52% πιστεύει ότι θα πρέπει να αποσύρει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Λέτα, ενώ το 45% έχει την αντίθετη άποψη.

Εξάλλου μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου SWR δείχνει ότι το ποσοστό δημοτικότητας της κυβέρνησης Λέτα έχει αυξηθεί στο 29% από 25% που ήταν πριν μία εβδομάδα, ενώ και η δημοτικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού σημείωσε αύξηση και έφτασε στο 41% από 40% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η 23μελής επιτροπή της ιταλικής γερουσίας η οποία είναι αρμόδια να αποφανθεί για την αποπομπή ή μη του Μπερλουσκόνι από το σώμα πρόκειται να ψηφίσει για το θέμα την προσεχή Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνασπισμού του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα, καθώς το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας του πρώην πρωθυπουργού απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση, αν ο Μπερλουσκόνι αποπεμφθεί από τη Γερουσία.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.