, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δέκα με δεκαπέντε χρόνια λιγότερο ζουν οι καπνιστές

kapnisma-thanatoiΕξήντα χημικές καρκινογόνες ουσίες περιέχει ο καπνός, ο οποίος θεωρείται ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα. Παγκοσμίως 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον καπνό, που αντιστοιχούν σε οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής.

Η διακοπή όμως του καπνίσματος πάνω από 10 χρόνια μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος στο ήμισυ.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, με κεντρικό θέμα: «Στοματική υγεία και κάπνισμα».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων, ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά 10-15 χρόνια.

Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έξοδα του καπνίσματος ανέρχονται στην Ευρώπη στα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.