, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Έλληνας νέος υφυπουργός της Αυστραλίας

sunodinosΟ ομογενής πολιτικός θεωρούνταν φαβορί για τη θέση του υπουργού, ωστόσο υπήρχαν κάποια ερωτηματικά για το ενδεχόμενο ο κ. Συνοδινός να χρειαστεί να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής που έρευνα θέματα διαφθοράς στη Νέα Νότια Ουαλία για ένα θέμα που προέκυψε πριν την εκλογή του στη γερουσία και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί «απολογούμενη».

Ο κ. Συνοδινός υποστηρίζει πως ως στέλεχος της τράπεζας ΝΑΒ δεν έκανε τίποτα το μεμπτό και έχει την πλήρη στήριξη των συναδέλφων του.

Όμως και η τοποθέτησή του στην θέση του υφυπουργού Οικονομικών είναι ιστορική, αφού ο κ. Συνοδινός είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός που υπουργοποιείται σε κυβέρνηση Συνασπισμού.

Ο Αθανάσιος Συνοδινός είναι γνωστός στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή. Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ενεργό μέλος της Ομογένειας, ο κ. Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος στην Ελληνική Κοινότητα της Καμπέρας, πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.