, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ψωμί διάρκειας δύο μηνών μειώνει τα απορρίμματα τροφίμων

psomiΑμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται πως ανέπτυξε μια τεχνική που επιτρέπει τη συντήρηση του ψωμιού, δίχως αυτό να μουχλιάσει, για διάστημα 60 ημερών.

Το ψωμί τοποθετείται σε ένα εξεζητημένο σύστημα σάρωσης από μικροκύματα που σκοτώνει τους σπόρους “του κακού”.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως το σύστημα θα περιορίσει δραστικά τις ποσότητες ψωμιού που πετιούνται και που στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των συνολικών αγορών ψωμιού.

Η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα τροφών όπως η φρέσκια γαλοπούλα και πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η σπατάλη τροφίμων και τα απορρίμματα που αυτή συνεπάγεται αποτελούν πολύ σημαντικό πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες. Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν φέτος δείχνουν πως η μέση αμερικανική οικογένεια πετάει στα σκουπίδια το 40% των τροφίμων που αγοράζει, με το κόστος να ανέρχεται σε 165 δισ. δολάρια ετησίως.

—Το ψωμί και η μούχλα

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ψωμιού είναι η μούχλα. Το νερό που βρίσκεται στο (συσκευασμένο) ψωμί εξατμίζεται και υγραίνει την επιφάνειά του, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του μύκητα Rhizopus stolonifer.

Σε κανονικές συνθήκες το ψωμί μουχλιάζει εντός δέκα ημερών από την παρασκευή του.

Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία Microzap ανάπτυξε μια συσκευή εκπομπής μικροκυμάτων, καταρχάς για την καταπολέμηση βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος που σκοτώνει τους μύκητες του ψωμιού εντός δέκα δευτερολέπτων.

Παρότι μοιάζει με κοινό φούρνο μικροκυμάτων, η συσκευή της Microzap χρησιμοποιεί τις συχνότητες μικροκυμάτων με διαφορετικό τρόπο και όχι για να θερμάνει την τροφή.

Η χρήση της συσκευής από τους αρτοποιούς μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή ψωμιού χωρίς συντηρητικά.

Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται για την υιοθέτηση της τεχνικής είναι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

perivallon21

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.