, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρωτεύουσα νεολαίας 2014 η Θεσσαλονίκη με 800.000 ευρώ απο χορηγούς ιδιώτες!

mpoutaris-pasxalidouΤου Βαγγέλη Στολάκη

Την προσδοκία ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας που το 2014 θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, να μείνει κληρονομιά στην πόλη των 100.000 νέων εξέφρασε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά την επίσημη παρουσίαση των δράσεων της διοργάνωσης. Όπως είπε ο θεσμός θα είναι η αφορμή να λειτουργήσει στην πόλη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προώθησης Νεολαίας στη Νοτιοδυτική Ευρώπη  που έχει «παγώσει» από το 2006 και το οποίο διεκδικούν και τα Σκόπια!

Μεταξύ άλλων, στη διοργάνωση προβλέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων, διαγωνισμών, σεμιναρίων, εργαστηρίων και παρουσιάσεων σε θέματα νεολαίας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς. Στόχοι του προγράμματος σύμφωνα με τους υπεύθυνους είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς προορισμού νεολαίας, η δημιουργία νεανικών θεσμών στο Δήμο Θεσσαλονίκης και η μελέτη και εφαρμογή καλών παραδειγμάτων πολιτικής για τη νεολαία. Η έναρξη των εκδηλώσεων έχει οριστεί για την 31η Δεκεμβρίου 2013.

«Η Πρωτεύουσα Νεολαίας πρέπει να είναι ευκαιρία για να δημιουργηθούν υποδομές καθώς οι νέοι άνθρωποι που υπολογίζονται σε 100.000 δίνουν έναν παλμό στην πόλη» ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και συμπλήρωσε πως «ως δήμος αντιμετωπίζουμε την νεολαία με έναν ειδικό τρόπο, ιδιαίτερο, ξεχωριστό».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται σε 1.254.000 ευρώ για το 2014, ενώ οικονομικά συνδράμει ο ίδιος ο δήμος αλλά και ιδιώτες. Βέβαια, η προσέλκυση ιδιωτών δεν ήταν η αναμενόμενη. Φέτος η χρηματοδότηση από το δήμο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. «Προσπαθούμε να βρούμε χορηγίες αλλά λόγω της κρίσης είναι δύσκολο. Ακόμα και οι τράπεζες δεν δίνουν…» τόνισε σε σχετική ερώτηση της «Κ» ο κ. Μπουτάρης.  Από την πλευρά της η κ. Πασχαλίδου ανέφερε πως το σύνολο των χορηγιών ανέρχεται σε 800.000 ευρώ. «Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι αυτά τα λεφτά έρχονται από έξω και δεν αλλάζουν χέρια στο εσωτερικό» είπε. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν ιδιωτικές εταιρίες για την παροχή υλικοτεχνικών υποδομών.

«Ο φάκελος ετοιμάστηκε από ομάδες της πόλης και εθελοντές και όχι από συμβούλους. Ζητήσαμε από το υπουργείο να γίνει εταιρία ειδικού σκοπού και δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας. Για το λόγο αυτό το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ανέλαβε η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ η κ. Πασχαλίδου ξεκαθάρισε ότι «η ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας δεν επηρεάζει οικονομικά τα υπόλοιπα κοινωνικά προγράμματα του δήμου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης με αφορμή το θεσμό θα λειτουργήσει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προώθησης για τη νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. «Είναι κάτι που χαρίστηκε στην Ελλάδα το 2006 αλλά καμία κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε. Η Θεσσαλονίκη θα παίξει σημαντικό ρόλο είτε στη δημιουργία πολιτικής νεολαίας είτε για δράσεις που θα συμβάλλουν στην παραγωγή αυτής της πολιτικής. Μια απόφαση του υπουργού Εξωτερικών χρειάζεται, ένα γραφείο και πέντε υπαλλήλους» δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της διοργάνωσης Μαρία Πασχαλίδου που επισήμανε ότι ο δήμαρχος έχει ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.  Συμπλήρωσε μάλιστα πως στο παρελθόν η Ελλάδα άσκησε βέτο στα Σκόπια, καθώς η γείτονα χώρα διεκδικούσε και αυτή το Κέντρο.

«Μας απασχολεί το τι θα απογίνουν οι θεσμοί  που θα δημιουργηθούν. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Πως δηλαδή θα μείνει η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 θα μείνει κληρονομιά για την πόλη» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κλουζ στη Ρουμανία που θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2015, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε η κ. Πασχαλίδου θα αναδειχτεί και η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2016.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων προβλέπει ειδικές εκδηλώσεις για το Νερό ως Κοινωνικό Αγαθό (Ιανουάριος 2014) και το μέλλον της επαγγελματικής Κατάρτισης (Μάρτιος 2014), η μεγάλη καμπάνια για συμμετοχή νέων στις Ευρωεκλογές (Μάρτιος-Μάιος 2014), ο Διεθνής Διαγωνισμός και η Έκθεση Κόμικς (Νοέμβριος 2014). Σημειώνεται πως το πρόγραμμα των δράσεων για τους νέους της Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται διαρκώς σε συνεργασία με 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική φάση του προγράμματος, ενώ οι πρώτες εκδηλώσεις συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας δίνεται από το European Youth Forum σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ και ακολούθησαν: Τορίνο, Αμβέρσα, Μπράγκα, Μάριμπορ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.