, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Το χρηματοδοτικό κενό απόδειξη της αποτυχίας των μνημονίων»

 Kollia-Tsarouxaτης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά*

Η πηγή του προβλήματος που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα «προσαρμογής» είναι το οικονομικό αδιέξοδο, που απεικονίζεται με σαφήνεια στο χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει πάνω από 10 δις ευρώ, κύρια για αποπληρωμές για το ήδη υπάρχον χρέος αλλά και στους τόκους για την εξυπηρέτησή του. Ενώ παραμένουν άγνωστες οι επιπλέον ανάγκες για μετά το 2016.

Το χρηματοδοτικό κενό είναι απόδειξη της αποτυχίας των μνημονίων. Μετά από τρία συνεχόμενα  χρόνια «διάσωσης», το χρέος εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμο, συνεχίζει να αυξάνεται και να δημιουργεί νέες πιέσεις. Ακόμη χειρότερα, η πολιτική λιτότητας, που έχει στόχο ακριβώς την αποπληρωμή του χρέους, αποσαθρώνει τον παραγωγικό ιστό και στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία, δηλαδή η χώρα αυτοκτονεί, ενώ η πολιτική και οικονομική της ηγεσία καμαρώνει.

Οι επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου εύκολες. Το πιθανότερο σενάριο είναι, ότι θα αναγκαστεί να συνάψει νέο δάνειο με τους δανειστές. Αλλά το δάνειο είναι βέβαιο , ότι θα συνοδεύεται από όρους για συνέχιση της λιτότητας και των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, υπό την κηδεμονία της τρόικας. Αυτή θα είναι και η επιδίωξη της γερμανικής πλευράς, που είναι ολοφάνερο, ότι επιδιώκει να ελέγχει και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Προκειμένου να αποφύγουν την επιλογή αυτή, τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών έλκονται από την ιδέα της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, δηλαδή η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα το 2014 και με αυτόν τον τρόπο να καλύψει τις ανάγκες της, χωρίς να αναγκαστεί να συνάψει νέο δάνειο με την τρόικα. Η κυβέρνηση δηλώνει , ότι έδιωξε την πατρωνία και δείχνει ανά τον κόσμο, ότι η χώρα εξέρχεται επιτέλους από το τούνελ της κρίσης. Ακολουθεί άνοδος της εμπιστοσύνης, ανάπτυξη, επενδύσεις.

Σκοπός είναι να πειστούν οι αγορές ότι η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος της στον ορίζοντα των νέων ομολογιών που θα εκδώσει μετά την προσεχή άνοιξη. Πρόκειται για υπερβάλλοντα καιροσκοπισμό.

Το οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί σε κοινωνικό αδιέξοδο: ανεργία-ρεκόρ, έξαρση της ανθρωπιστικής κρίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, καταστροφή της μεσαίας τάξης. Είναι ένδειξη της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος της χώρας , ότι έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση την ακίνητη περιουσία, υποσκάπτοντας τα κοινωνικά θεμέλια της αστικής εξουσίας. Σε συνδυασμό με τη διαρκή υπερφορολόγηση και την αύξηση της ανεργίας, οι  συνθήκες στην κοινωνία διαμορφώνονται εκρηκτικές.

Η πρώτη φάση του ελέγχου της τρόικας θα τελειώσει στις αρχές Οκτωβρίου και μετά από δέκα μέρες θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, που θα είναι δυσκολότερη. Σε αυτή θα εξεταστούν οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, από τις οποίες θα κριθεί η λήψη ή όχι νέων μέτρων. Η κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύει, πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, αλλά εάν σχηματίσει διαφορετική άποψη η τρόικα, ποιανού γνώμη θα επικρατήσει τελικά; Όσο για τα νέα μέτρα που ισχυρίζεται πως δεν θα ληφθούν, μια μείωση των συντάξεων ή των εφάπαξ, είναι ή δεν είναι νέο μέτρο; Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμη, αλλά η προβολή της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, που παραμένει εξαιρετικά δυσχερής και δεν βελτιώθηκε με τις τελευταίες δραματικές μειώσεις, έχει αρχίσει ήδη και καλλιεργεί το έδαφος και για άλλες περικοπές.

Εάν δεν πειστεί η τρόικα πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα, τα νέα μέτρα θα καταστούν μονόδρομος, γιατί ούτε το υφιστάμενο πρόγραμμα αποδίδει. Οι όποιες αντιδράσεις της κυβέρνησης, για τα νέα μέτρα, θα καμφθούν στην τρίτη και κρισιμότερη φάση του ελέγχου, όταν θα κριθεί η χορήγηση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2014-15, με νέο μνημόνιο και όρους. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν υπάρχει δανεισμός χωρίς να επιβάλλονται κάποιοι όροι.

Βέβαια πρωταρχικό καθήκον των κυβερνώντων είναι να προστατεύουν τους πολίτες και όχι να διευθύνουν τις ζωές τους. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψή τους, την ώρα που ετοιμάζονται να αποδεχθούν ένα ακόμη δάνειο και τη συνέχιση της βάρβαρης κηδεμονίας.

*Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά είναι βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» στις Σέρρες και ΣΤ’ αντιπρόεδρος της Βουλής

#Tags: Σέρρες

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.