, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πισσαρίδης: Ο ρυθμός της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα υποχωρεί

0E7E57DC26F901C93579A0DB0468EA78Η παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να επαρκεί, καθώς ο ρυθμός της οικονομικής ύφεσης υποχωρεί και υπάρχει έντονη μείωση των μισθών, η οποία θα λειτουργήσει επιβοηθητικά, εκτιμά ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitique», ο κ. Πισσαρίδης ασκεί έντονη κριτική για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη και τονίζει ότι αυτή πλήττει τις χώρες του Νότου και επισημαίνει ότι «οι πολιτικές της ΕΚΤ και οι δημοσιονομικές πολιτικές που επιβάλλονται εξυπηρετούν τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, τις οικονομικές δομές τους και τα επίπεδα του χρέους τους, αλλά όχι το Νότο της ευρωζώνης, όπου απαιτείται μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική».

Σχετικά με τις επικρίσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, σε όσους δεν βλέπουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομία χαρακτηρίζει «απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός περιγράφει τι συμβαίνει στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες σαν αυτή να ήταν η κατάσταση για το σύνολο της Ευρώπης, αγνοώντας την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Κύπριο νομπελίστα, μια αξιόλογη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι αδύνατη υπό αυτό το καθεστώς λιτότητας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τα χρήματα που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι πολύ λίγα, χωρίς πόρους, χωρίς ζήτηση, τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι προθεσμίες για εξισορρόπηση των εθνικών προϋπολογισμών θα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά, ώστε να μην χρειάζεται να γίνουν τα πάντα τόσο γρήγορα.

«Η Ευρώπη δεν έχει όραμα και δεν έχει την απαιτούμενη ηγεσία για να αποκτήσει όραμα, όλα γίνονται αποσπασματικά και αργά, δεν υπάρχει μια συνολική εικόνα που να θέτει ερωτήματα όπως οδεύουμε πράγματι προς μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση; Τι είδους Ευρώπη θα έχουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια;», σημείωσε. Κανείς δεν ξέρει, είπε, προσθέτοντας ότι το δικό του όραμα για την Ευρώπη, είναι ο στενότερος δημοσιονομικός και οικονομικός συντονισμός και η υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων.

Για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση τονίζει ότι οι εξουσίες στο θέμα της εκκαθάρισης τραπεζών θα πρέπει να ανήκουν στην ΕΚΤ, την εποπτική αρχή. Η εποπτεία, η αναδιάρθρωση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια ενιαία Αρχή, την ΕΚΤ, είπε.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρεται και στην πρότασή του για έναν ανεξάρτητο φορέα που θα παρακολουθεί τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ένας ρόλος που σήμερα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται ένας ανεξάρτητος φορέας, ο έλεγχος της Επιτροπής αφορά μόνο τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μετά από σχετικό μνημόνιο, συνεπώς χρειάζεται ένας ανεξάρτητος φορέας για όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ και αυτός θα πρέπει να θεσμοθετηθεί» τόνισε.

protothema.gr

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.