, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εργασιακή ομηρία

annaefthimiou558Της Άννας Ευθυμίου*

Τόσα χρόνια χιλιάδες αγώνες δόθηκαν στους δρόμους για το φλέγον ζήτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Άλλοι τόσοι αγώνες δόθηκαν στις δικαστικές αίθουσες. Το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα επί της ουσίας κανένα. Εξακολουθούν να παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Το ζήτημά τους παραμένει εκ των πραγμάτων άλυτο και η αλήθεια είναι ότι δε μιλάμε για αριθμούς αλλά για οικογένειες και ανθρώπινες ζωές που κρύβονται πίσω από αυτούς.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μία: για ακόμα μία φορά το πολιτικό προσωπικό που διοικούσε τη χώρα μας φάνηκε επιτηδευμένα κοντόφθαλμο. Και τούτο, διότι για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους προτίμησε να δώσει δουλειά σε ανθρώπους που την είχαν ανάγκη, κρατώντας τους έτσι δέσμιους και εξασφαλίζοντας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση την επικράτησή του. Όμως, παραγνώρισε εντελώς το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μία στρατιά χιλιάδων συμβασιούχων, όμηροι στα χέρια και τις διαθέσεις του πολιτικού μας συστήματος, ακριβώς για να το εκτρέφει και να το συντηρεί.

Μάλιστα, τις ημέρες αυτές γίναμε μάρτυρες για ακόμα μία φορά του ίδιου σκηνικού με πρωταγωνιστή τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει ομόφωνα την απόφαση να στηρίξει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Θεσσαλονίκης αποδεχόμενο ότι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δήμου. Ωστόσο, στην εκδίκαση της πρώτης αγωγής στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια ο δήμος όχι μόνο παραστάθηκε ως αντίδικος, αλλά αντί να συνομολογήσει το σύνολο της αγωγής, όπως θα έπρεπε να κάνει σύμφωνα με τη ληφθείσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αιτήθηκε την απόρριψή της με την αιτιολογία ότι είναι νόμω αβάσιμη. Κυνικός εμπαιγμός! Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους συμβασιούχους, οι οποίοι έθεσαν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και υπό το καθεστώς αφόρητης πίεσης τελικά η διοίκηση του δήμου αποδέχτηκε το λάθος της και τελικά εκ νέου υποστηρίχθηκε η αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η έμπρακτη στήριξή τους στην εκδίκαση των επόμενων αγωγών.

Τελικά, κάποια πράγματα δεν πρόκειται να διορθωθούν ποτέ ή μάλλον όσο φέρνουν τους πολυπόθητους σταυρούς, ικανούς για να αναδείξουν διοικήσεις ή και κυβερνήσεις. Η μόνη περίπτωση να μπει ένα τέλος στην εργασιακή αυτή ομηρία είναι όταν όλο το πολιτικό μας σύστημα αντιληφθεί ότι ψηφοθηρία μόνο για την ψηφοθηρία χωρίς πρόγραμμα και χωρίς αξιοποίηση πραγματική του ανθρώπινου δυναμικού, έχει ως τελικό αποτέλεσμα να γυρίζει σε βάρος του ίδιου του εαυτού του δημιουργώντας εντάσεις και ακρότητες.

Η επιτυχία για ένα πολιτικό σύστημα είναι να έχει την ικανότητα να κατανέμει το εργατικό δυναμικό του με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε αυτό να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξή της.

*Η κ. Ευθυμίου είναι δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.