, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Επενδυτικό «κυνήγι» για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις

touristes

Προς άγραν επενδύσεων στον τομέα των υποδομών, προκειμένου να καρποφορήσει το οκταετές σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021: ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης» που εκπόνησε η McKinsey & Company για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μέχρι το 2021 ο στόχος των 24 εκατ. διεθνών αφίξεων και των 31-33 δισ. συνολικών άμεσων εσόδων, με κατά κεφαλήν δαπάνη 750-800 ευρώ, θα πρέπει να προηγηθούν επενδύσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ ετησίως για κάθε ένα από τα επόμενα οκτώ χρόνια, είτε μέσω ιδιωτικών κινήσεων, είτε από το δημόσιο με πόρους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021.

Η ανακοίνωση της μελέτης της McKinsey γίνεται με αφορμή τη διοργάνωση του 12ου συνεδρίου του Συνδέσμου «Τουρισμός & Ανάπτυξη», την έναρξη του οποίου κήρυξε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αν και ο πήχης των επενδύσεων έχει τεθεί ιδιαίτερα ψηλά, υψηλόβαθμα στελέχη του Συνδέσμου ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Capital.gr πως το πλάνο, όσο αισιόδοξο κι αν ακούγεται, μπορεί να ευοδωθεί, δεδομένου πως έχει πλέον περάσει το μήνυμα πως χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, οι τελευταίες δράσεις του υπουργείου Τουρισμού κινούνται στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η φετινή δυναμική των τουριστικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, για να φτάσει ο τουρισμός να συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ της χώρας, απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις περίπου 22 δισ. αλλά και κρατική συμμετοχή, αρχικά στον κλάδο των υποδομών: πρωτίστως για τη βελτίωση των μεταφορών και στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού, και δευτερευόντως σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης προϊόντων και των ειδικών μορφών τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η μελέτη καταγράφει έξι βασικές κατηγορίες προϊόντων οι οποίες αναφέρονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, ενώ έχει ήδη καταγραφεί το 70% του συνόλου των επενδύσεων που χρειάζονται. Η έρευνα, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, θα πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για την προετοιμασία του επόμενου ΕΣΠΑ, ώστε η χώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.

Η παρουσίαση της μελέτης εξάλλου συμπίπτει με την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος για το πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ που εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, στο οποίο συνεισέφερε σημαντικά η αύξηση κατά 13,7% των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους. Η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, επιβεβαιώνει τη δυναμική του τουρισμού.

Η «συνταγή» πάντως για την ανάπτυξη του τουρισμού δεν είναι μυστική. Σε παρόμοια μελέτη της πριν από δύο χρόνια η McKinsey είχε προτείνει ξανά την προσέλκυση τουρισμού υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε μεγάλες «Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΠΟΤΑ), σε υψηλού επιπέδου παραθεριστικές κατοικίες, σε μαρίνες και σε σημεία ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων.

capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.