, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

images (2)Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «LORD», των Ελληνικών, Γερμανικών και Τσέχικων Αρχών, διεθνές κύκλωμα κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Στη χώρα μας συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή δύο (2) υπήκοοι Αλγερίας Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 1.134 διαβατήρια, 808 ταυτότητες και πάνω από 50.000 υδατογραφήματα όλων των χωρών της υφηλίου

Επίσης, εντοπίστηκε τεράστια ποσότητα πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη νοθεία ταξιδιωτικών εγγράφων. Τα κέρδη από την πώληση των πλαστογραφημένων ταξιδιωτικών εγγράφων εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 3.000.000 ευρώ Διεθνές κύκλωμα κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής αστυνομικής επιχείρησης των Ελληνικών, Γερμανικών και Τσέχικων Αρχών, με την κωδική ονομασία «LORD».

H όλη επιχείρηση υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των Ευρωπαϊκών Οργανισμών της EUROPOL και EUROJUST, ενώ από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Συντονισμού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής δράσης και μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, συνελήφθησαν την 17-10-2013 στη χώρα μας δύο (2) μέλη του κυκλώματος, υπήκοοι Αλγερίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, κατοχή ναρκωτικών και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, ενώ σε βάρος του ενός εκκρεμούσε ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε σπίτια στην Αθήνα, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.107 διαβατήρια, 803 ταυτότητες και 50.000 περίπου υδατογραφήματα όλων σχεδόν των χωρών της υφηλίου, καθώς και τεράστια ποσότητα πρώτων υλών (διαφάνειες, υδρογραφήματα ευρωπαϊκών χωρών) που χρησιμοποιούνται στη νοθεία ταξιδιωτικών εγγράφων. Τα αντικείμενα αυτά, συνιστούν τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ πανευρωπαϊκά.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των λαθροδιακινούμενων από τη χώρα μας, παραλάμβανε και χρησιμοποιούσε διαβατήρια και άλλα έγγραφα από το προαναφερόμενο κύκλωμα, τα κέρδη του οποίου, από τη δραστηριότητα αυτή, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.