, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πως κάνουμε κομποστοποίηση …σπίτι μας

kompostopoiisi

Στο πρόβλημα των απορριμμάτων στη χώρα μας, το οποίο, όπως υποστηρίζει  οξύνεται παρά αμβλύνεται τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος. Όπως τονίζει ο κ. Δαουτόπουλος, κατά τη γνώμη του τα βασικά αίτια είναι η παντελής απουσία πολιτικής μείωσης των απορριμμάτων, η σωρεία λανθασμένων πολιτικών και πρακτικών ανακύκλωσης που εμπέδωσαν στον πολίτη την πεποίθηση της αναποτελεσματικότητας των σχετικών συστημάτων και η αδυναμία μας να εμπλέξουμε τον πολίτη στην επίλυση του προβλήματος φοβούμενοι ότι αν του ζητήσουμε βοήθεια θα είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι είμαστε ανίκανοι να του λύσουμε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Όπως λέει ο κ. Δαουτόπουλος, μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, μερικοί δήμοι τόλμησαν και τολμούν να καινοτομήσουν και να βγουν από το αδιέξοδο καλώντας τους δημότες του να πάρουν μέρος στην ανακύκλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δήμοι Συκεών, Θέρμης, Σταυρούπολης, Τριανδρίας, Πανοράματος και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, Θηβαίων, Κομοτηνής, Κοζάνης, Ρόδου, Κηφισιάς Αττικής, Σύρου, Κορυδαλλού, Λευκάδας, Αγίου Στεφάνου, Ερμιονίδας, Παλλήνης, Θήρας, Ιεράπετρας, Δροσιάς και Αγίου Στεφάνου Αττικής θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση σε μια περίοδο που τα παραδείγματα προς αποφυγήν είναι τα κυρίαρχα.

Τα πλεονεκτήματα

Η ανακύκλωση των φυτικών υλικών παρουσιάζει μερικά πλεονεκτήματα που αξίζει να μνημονευτούν:

  • Είναι το μεγαλύτερο κλάσμα στα οικιακά απορρίμματα με συμμετοχή 35-65% ανάλογα με την εποχή και την περιοχή, όπως προέκυψε από ειδικές έρευνες και στη χώρα μας (Συκιές, Κομοτηνή),
  • Έχει πάρα πολύ χαμηλό κόστος υλοποίησης,
  • Οι δαπάνες οικιακής ανακύκλωσης αποσβένονται σε διάστημα 5 μηνών από την εξοικονόμηση πόρων (μεταφορικά, εργατικά, χώρος απόθεσης)!. Αν γνωρίζετε άλλη πιο αποδοτική επένδυση σε αυτήν την οικονομική παρακαλώ δυσπραγία που μας ζώνει ολούθε, να μου το πείτε να ανακαλέσω.
  • Τα οφέλη της ανακύκλωσης παραμένουν στους πολίτες, σε αντίθεση με όλες τις άλλες μορφές ανακύκλωσης. Το παραγόμενο βιολογικό λίπασμα είναι το καλύτερο εδαφοβελτιωτικό. Ένα κιλό φυτικής κομπόστας αντιστοιχεί με 40 κιλά κοπριάς!
  • Παροχή ικανοποίησης στους πολίτες ότι συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με έργα και όχι με λόγια.

«Να επανεξεταστεί ο εθνικός σχεδιασμός

διαχείρισης των απορριμμάτων»

«Στο κορύφωμα της κρίσης, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, ενδίδοντας σε πιέσεις μεγάλων συμφερόντων και παρά τις διακηρύξεις της σε κάθε περίπτωση για πράσινη ανάπτυξη, υιοθέτησε λύσεις διαχείρισης που οδηγούν σε σπατάλη πολύτιμων πόρων, επιβάρυνση των πολιτών με δυσβάστακτα τέλη καθαριότητας και σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μπροστά στις νέες αντιδράσεις που θα προκαλέσει η σχεδιαζόμενη και υλοποιούμενη αδιέξοδη διαχείριση, τα σοβαρά γεγονότα της Κερατέας θα ωχριούν», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κομπόστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;

ΝΑΙ

Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά(π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)

Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά

Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα(π.χ.  καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)

Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.

Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.

Στάχτηπ.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)

Τσόφλια αβγώνκατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)

Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα

Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό

Υπολείμματα βοτάνωναπό ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ

ΟΧΙ

Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.

Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)

Μαγειρεμένα φαγητάδηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)

Ζυμαρικάή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά

Eξοπλισμός και διεργασία

  • Ένα ειδικό κάδος κομποστοποίησης με λίγους γαιοσκώληκες
  • Λίγο χώμα κήπου
  • Εργαλεία κήπου (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, κάποιο μακρύ ξύλο για ανακάτεμα)
  • Μικρό καδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα

Ρίχνουμε στον κάδο – κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά που μαζεύουμε στο μικρό καδάκι της κουζίνας, μαζί με φύλλα και κλαδιά από τον κήπο και λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μίγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γαιοσκώληκες που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε συνεχώς τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να εμπλουτίζεται το μίγμα με οξυγόνο. Εάν το μίγμα είναι πολύ στεγνό καταβρέχουμε με λίγο νερό, ενώ εάν είναι πολύ υγρό ανακατεύουμε πολύ καλά με μεγαλύτερη συχνότητα και τοποθετούμε περισσότερα στεγνά υλικά (κλαδέματα, πριονίδια, χαρτί κουζίνας κ.α.). Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 4 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή στις γλάστρες μας.

 

Εκδήλωση

«Αντιγράφοντας τη Φύση: Η διαχείριση των φυτικών υλικών στο νοικοκυριό” (κομποστοποίηση)», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στις 6 το απόγευμα στην Σπουδαστική Εστία “Αλίκη Περρωτή”, στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στην οδό Μαρίνου Αντύπα 54. Η παρουσίαση του θέματος της οικιακής κομποστοποίησης θα γίνει από τον καθηγητή Γεωπονίας του ΑΠΘ, Γεώργιο Α. Δαουτόπουλο, ο οποίος θα μιλήσει για τα οφέλη της ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων -όπως φρούτα, λαχανικά, γκαζόν και λοιπά οργανικά υλικά- και τη μετατροπή τους σε κομπόστ, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτικό λίπασμα κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και είναι ανοικτή προς το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.