, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Στοπ» στο φόρο ακινήτων από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

vouli

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών πως δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στέλνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πυροδοτώντας νέο γύρο έντονων πολιτικών αναταράξεων με αβέβαιη πολιτική έκβαση.

Λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνάντηση 80 βουλευτών της ΝΔ με το οικονομικό επιτελείο κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η έντονη δυσφορία που επικρατεί στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης για τον κ. Στουρνάρα, την σκυτάλη πήρε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να επισημάνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει το την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα το κλίμα οξύνεται ακόμα περισσότερο με πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να αναβάλλει την έλευσή της στην Ελλάδα έως ότου «κλείσουν» τα ανοικτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση καθίσταται σαφές ότι ο ενεργός ρόλος που επιχειρούν να αναλάβουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης ενδεχομένως να επηρεάσει και την άκαμπτη στάση που εως τώρα δείχνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

ΠΑΣΟΚ: πάρτε πίσω το νομοσχέδιο

Ειδικότερα, κατά την συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία των βουλευτών ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο ως έχει θα καταψηφιστεί και κάλεσαν τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου αυτό να γίνει δικαιότερο.

Όπως μάλιστα εξήγησε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος το κόμμα θα καταθέσει τις επόμενες ώρες συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως απαντώντας σε σχετικό ερώτημα άφησε αιχμές για την ΝΔ λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς αλλά η ΝΔ που πρέπει να θυμηθεί τι έλεγε για το χαράτσι τον Μάϊο του 2012 πριν τις εκλογές».

Ο γραμματέας της Κ.Ο., κ. Παναγιώτης Ρήγας, φέρεται να είπε πως «θα πρέπει να φορολογηθούν όλοι με βάση το Ε9, την περιουσία τους. Το 2012 από το χαράτσι υπήρξαν έσοδα 2,75 δις ευρώ. Τώρα που ο Στουρνάρας επεκτείνει το φόρο και σε αγρότες υπολογίζει τα έσοδα σε 2,9 δις ευρώ. Πώς είναι δυνατόν; Προφανώς κάποιους απαλλάσσει από την φορολογία».

Με την τοποθέτηση συμφώνησε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας είπε «να βρει τα ισοδύναμα ο Στουρνάρας, αλλιώς να παραιτηθεί. Εμείς δεν θα κάνουμε καραγκιοζιλίκια με ερωτήσεις και δήθεν διαπραγμάτευση», αφήνοντας αιχμές για διάφορους βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος εξήγησε ότι «από φόρο περιουσίας που ζητούσαμε πήγαμε σε φόρο ακινήτων», ενώ ο κ. Γιώργος Ντόλιος τόνισε ότι «πρέπει το νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να έρθει άλλο που να ταιριάζει με την φιλοσοφία μας». Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο κ. Μιχάλης Κασσής.

Βαρύ κλίμα και με ΝΔ

Βαρύ ήταν πάντως το κλίμα κατά μεταμεσονύκτια συνάντηση 80 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Από την αρχή της συζήτησης πολλοί ήταν οι βουλευτές που έδειξαν με σκληρό τρόπο την αντίθεσή τους σχετικά με τον νόμο για τη φορολογία των ακινήτων, ενώ σχεδόν αμέσως έγινε εμφανής και ο διχασμός μεταξύ βουλευτών που εκλέγονται σε αστικές περιοχές και σε συναδέλφους τους αγροτικών νομών.

Τις ενστάσεις τους για το νόμο εξέφρασαν με έντονο τρόπο οι βουλευτές κ.κ. Ι. Τζαμτζής,  Γ. Βλάχος και Ανδρ. Ψυχάρης, ενώ και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και  Φωτεινή Πιπιλή έδειξαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους.

«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τον αστικό κόσμο και όσους εργάζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων» ανέφερε ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γ. Βλάχος είπε: «Μην διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε».

Ο κ. Αλ. Δερμετζόπουλος υπογράμμισε πως «μας καλείτε για ψυχοθεραπεία και όχι για διάθεση να κάνετε αλλαγές», ενώ ο κ. Ι. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να φορολογούνται σκληρά οι αγρότες και την ίδια στιγμή να θέλουμε να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι οι φόροι είναι πάνω από τα μέτρα μας.

Τον εκνευρισμό του με τον κ. Στουρνάρα δεν έκρυψε ο κ. Ν. Κακλαμάνης ο οποίος σε κάποια στιγμή, διέκοψε τη συνεδρίαση και ρώτησε τον υπουργό  «αν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο νόμο». Όταν όμως ο κ. Στουρνάρας του απάντησε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις δημιουργικά, «αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα δημοσιονομικά», ο κ. Κακλαμάνης του ανταπάντησε: «μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ενδεικτικές του κλίματος και του διχασμού που επικράτησε ήταν και οι δηλώσεις που έκανε η κυρία Πιπιλή στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι το πρωί της Πέμπτης. Η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι «προσεχτική», ώστε «να μην επιβαρυνθεί και πάλι η αστική περιουσία σε όφελος των αγροτών» καθώς, όπως είπε, οι αγρότες μέχρι τώρα ποτέ δεν φορολογήθηκαν για αυτό και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί και πάλι σε «νταντέματα». Μάλιστα, άφησε και αιχμές για συναδέλφους της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν είσαι βουλευτής αντιπροσωπεύεις το έθνος και όχι την εκλογική σου περιφέρεια».

Και μπορεί χθες το βράδυ, κανένας βουλευτής να μην τάχθηκε υπέρ του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, παρά την ένταση και στην ασυμφωνία, δεν φάνηκε από τη συνάντηση ότι θα καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, έπειτα και από τις δηλώσεις Στουρνάρα περί βελτιώσεων στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ στο τέλος της, πολλοί ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «Βατερλό» της ΝΔ.

protothema

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.