, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πωλείται το σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς

spiti-palamas

Μεσιτικό γραφείο ανέλαβε να βρει νέους αγοραστές – ιδιοκτήτες για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στην Πάτρα.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που βρίσκεται στον αριθμό 241 της οδού Κορίνθου, έβαλε πωλητήριο καθώς ο δήμος αδυνατεί – λόγω κρίσης – να προχωρήσει στην αγορά του. Σύμφωνα με  πληροφορίες, η τιμή πώλησης είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η οικία στην οποία, τρία χρόνια πριν τη γέννηση του Παλαμά,  γεννήθηκε και η μεγάλη Iταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο, είναι εμβαδού περίπου 700 τ.μ., ανήκε και ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέα από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό από τράπεζα, το 2011, με πρώτη τιμή προσφοράς το ποσό των 1.066.000 ευρώ, αλλά στο τέλος, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε.

Οι προσπάθειες για να γίνει το σπίτι μουσείο, έτσι ώστε να αναδειχθεί η σύγχρονη πολιτισμική μας κληρονομιά, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στις σημειώσεις του ο Κωστής Παλαμάς, τιμώντας τη γενέθλια πόλη του, γράφει με ένα σονέττο: «Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη, απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη. Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει / Το σπίτι που γεννήθηκα, ίδιο στην ίδια στράτα / Στα μάτια μου όλο υψώνεται, όλα και μ’ του τα νιάτα / Το σπίτι ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα / Κι ανόθευτο κι αχάλαστο και με προσμένει ακόμα / Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει»…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.