, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αρνητικό ισοζύγιο απολύσεων-προσλήψεων των Οκτώβριο

elme-diamarturia-apoluseis-diathesimotita-arxeioΑρνητικό ήταν τον Οκτώβριο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 138.408 προσλήψεις και 173.407αποχωρήσεις, εκ των οποίων οι 41.208 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 132.199 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, «τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Οκτώβριο, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, συμβαδίζουν με τους αναμενόμενους εποχικούς παράγοντες (διαχρονικά αρνητικές ροές τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), αλλά και με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος λόγω της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων».

Σημειώνει ωστόσο ότι ο αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προηγούμενων πρόσφατων ετών, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου για το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2013 στις 130.703 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το επίπεδο του αρνητικού ισοζυγίου του Οκτωβρίου 2013 είναι μικρότερο κατά περίπου 30% σε σχέση με το αντίστοιχο αρνητικό του Οκτωβρίου 2012 (αρνητικό ισοζύγιο 50.473 θέσεων εργασίας).

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «για μια εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το συγκεκριμένο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, συνιστώντας, μεταξύ άλλων, απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα της συγκροτημένης προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».

Ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας με αρνητικό ισοζύγιο, μετά από επτά συνεχόμενους μήνες με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 941.289 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 28,6%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 810.586, εκ των οποίων οι 546.131 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 264.455 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.