, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Δυναμική επιστροφή του βινυλίου

Οι δίσκοι βινυλίου μαζί με τα πικάπ επιστρέφουν δυναμικά – σε όλη την Ευρώπη – έχοντας επιβιώσει από τον εξοντωτικό πόλεμο με τα cd. Πολλές  εταιρείες παραγωγής, θέλοντας να ενισχύσουν τις πωλήσεις δίσκων, παρέχουν στους αγοραστές μαζί το βινύλιο και έναν κωδικό που τους επιτρέπει να κατεβάσουν σε ψηφιακό αρχείο το περιεχόμενό του.

Ο Μπομπ Μπέιλι, σύμβουλος σε μια από τις τελευταίες επιχειρήσεις που παράγουν βινύλια στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βίνιλ Φάκτορι, αναφέρει: «πριν από είκοσι χρόνια, μου είπαν να πάω να βρω μια άλλη δουλειά, γιατί το βινύλιο θα πέθαινε και θα κυριαρχούσαν τα cd. Ακόμη εργάζομαι, παράγοντας βινύλια. Έχουμε ένα δοκιμαστικό πλάνο που αφορά παραγωγή βινυλίου για τουλάχιστον 15 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, είναι πιθανό να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη».

Χάρις σε ένα διογκούμενο κύμα ίντι ροκ συγκροτημάτων, όπως οι βρετανοί «Arctic Monkeys» και οι «Killers» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επενδύουν στη συγκεκριμένη μορφή, οι φαν του βινυλίου ολοένα και αυξάνονται. «Έχουν καταφέρει να λατρέψει ξανά ο κόσμος τους δίσκους βινυλίου. Οι δισκογραφικές εταιρείες αισθάνθηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να κυκλοφορήσουν μερικά από τα σινγκλ τους σε βινύλιο και να τα κάνουν συλλεκτικά. Οι φαν τσίμπησαν και τα συγκροτήματα το λάτρεψαν, επειδή ήταν ένα είδος τιμής να κυκλοφορούν τη δουλειά τους σε βινύλιο, που αποτελεί μέρος της μυθολογίας του ροκ εν ρολ» εξήγησε ο Τζενάρο Καστάλντο, διευθυντής επικοινωνίας της Βρετανικής Μουσικής Βιομηχανίας, «BPI».

Το ποσοστό πωλήσεων δίσκων ανέβηκε τα τελευταία 6 χρόνια από το 0.1% σε 0.8%, στη Μεγάλη Βρετανία. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Έλτον Τζον και ο Ντέιβιντ Μπάουι, συνεχίζουν να προσφέρουν τη δουλειά τους και σε βινύλιο. Εραστές του βινυλίου φαίνονται, σύμφωνα με έρευνες, να είναι οι ηλικίες  άνω των  30 ετών.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, είδαμε τις πωλήσεις βινυλίου να διπλασιάζονται. Ίσως έχει να κάνει με το ωραίο νοσταλγικό αίσθημα για vintage αντικείμενα. Πράγματα όπως το παλιό σχολικό χιπ χοπ και τη σόουλ μουσική. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά να ακούσουν αυτό το ζεστό ήχο. Είναι πολύ ωραίο» επισήμανε ο μάνατζερ των «HMV», Ντέιβ Ο’ Ντόνελ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αγγλία, το 2013, οι δίσκοι βινυλίου που πωλήθηκαν, έχουν αγγίξει τις 550.000, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700.000, την περίοδο των εορτών.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.