, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκλεψαν όχημα με ραδιενεργό υλικό

radienergeia

Φορτηγό που μετέφερε μια εν δυνάμει άκρως επικίνδυνη ραδιενεργό ουσία, η οποία προορίζεται για ιατρική χρήση, εκλάπη στο Μεξικό, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ).

«Τη στιγμή της κλοπής, το ραδιενεργό φορίο ήταν σωστά προστατευμένο. Ωστόσο μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο για κάποιον, εάν η προστασία αυτή αφαιρεθεί ή υποστεί ζημιά», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

Η κλοπή σημειώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ, ενημερώθηκε για το συμβάν από πυρηνική αρχή της χώρας αυτής (CNSNS).

Το φορτηγό μετέφερε τη ραδιενεργό ουσία Κοβάλτιο 60, που χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία και η οποία προερχόταν από νοσοκομείο της πόλης Τιχουάνα στο βόρειο Μεξικό. Το φορτηγό εκλάπη στο Τεποχάκο, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στη μεξικανική πρωτεύουσα.

Οι μεξικανικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του φορτηγού και εξέδωσαν ανακοίνωση για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

Η ραδιενεργός ουσία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συμβατικού πυρηνικού όπλου, ωστόσο, θεωρητικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή “βρώμικης βόμβας”, η οποία συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργά ισότοπα.

Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τακτικά για τον κίνδυνο από τα σημαντικά αποθέματα ουσιών αυτού του τύπου σε νοσοκομεία για τα οποία δεν υπάρχει επαρκής επιτήρηση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.