, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ν. Μηταράκης: «Πέτυχε τους στόχους της η ελληνική αποστολή»

mitarakissssssssΠέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει η ελληνική αποστολή στις εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Ινδονησία, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του.

«Μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις, επιτεύχθηκε μία συμφωνία μείζονος σημασίας, η οποία μετά από 12 περίπου χρόνια συνομιλιών χωρίς αποτέλεσμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ κ. Ρομπέρτο Αζεβέντο για τους εξαιρετικούς χειρισμούς που έκανε, για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Κύριο πλεονέκτημα της συμφωνίας αποτελεί η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, η οποία στηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιτρέπει την μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και άρει περιττά εμπόδια» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Μηταράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την επίτευξη και των τριών στόχων της ελληνικής αποστολής:

– Ως προς τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης: θέσαμε το θέμα της αναγνώρισης των ΠΟΠ και των ΠΓΕ τόσο με την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Συνόδου, όσο και με σειρά επαφών σε διμερές επίπεδο. Ως γνωστόν τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ αλλά δεν γίνονται αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο, εκτός όπου επιβάλλονται με εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

– Ως προς το ζήτημα των αδειών διέλευσης για τις οδικές μεταφορές (transit): Εξασφαλίστηκε η ισχύς των διμερών συμφωνιών, η οποία ήταν η θέση της Ελλάδος. Σχετικά υπήρξε, πέρα από το κείμενο του ΠΟΕ και ειδική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασφαλίζουν τις Ελληνικές θέσεις.

– Τέλος, ως προς τα ζητήματα που είχαν θέσει οι αναπτυσσόμενες και οι ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα ως προς το θέμα της δημιουργίας από μέρους τους αποθεμάτων τροφίμων, στο πλαίσιο προγραμμάτων επισιτιστικής ασφάλειας: Οι παραχωρήσεις στις οποίες προβήκαμε ως αναπτυγμένες χώρες συνοδεύτηκαν από ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ότι τα εν λόγω αποθέματα δεν θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά και στρεβλώσεις της αγοράς. Πρόκειται για ρύθμιση που όλες οι πλευρές χαρακτήρισαν ισορροπημένη και δίκαιη.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.