, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο έρωτας αποτελεί θεραπεία για το στρες

erotas 55

Η σκέψη και μόνο του να ερωτευθείς μπορεί να προκαλεί αναστάτωση: καρδιοχτύπι, αγωνία για το αν τα αισθήματα του άλλου θα είναι ίδια με τα δικά σου και πάει λέγοντας.

Ωστόσο, παρόλο που και μόνο στη θέα του «αντικειμένου» του πόθου μπορείς να παθαίνεις ταχυπαλμία, ο έρωτας μπορεί να είναι το τέλειο αντίδοτο για καλή υγεία.

Μια μικρή μελέτη σε άτομα που μόλις είχαν ερωτευθεί έδειξε ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) ήταν υψηλότερα σ’ αυτούς που ήταν «φρεσκο-ερωτευμένοι» συγκριτικά με άτομα που ήταν μόνα ή σε μακροχρόνιες σχέσεις. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όταν οι συμμετέχοντες επανεξετάστηκαν έπειτα από 12 και 24 μήνες, τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό δείχνει ότι το στρες που συνεπάγεται ο έρωτας είναι προσωρινό, αλλά τα οφέλη του να είσαι ερωτευμένος παραμένουν, καθώς και άλλες ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν προστατευτικές επιδράσεις έναντι του στρες.

«Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε κάποιον είναι η μεγαλύτερη δραστηριότητα στο ‘σύστημα ανταμοιβής’» εξηγεί η δρ Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ. «Ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από ντοπαμίνη, που σου προσφέρει ενέργεια, αισιοδοξία και καλή συγκέντρωση, όλα καλά αντίδοτα στο στρες» συμπληρώνει.

Όπως διευκρινίζει η δρ Φίσερ, ο έρωτας μοιάζει με έναν κύκλο: καθώς ερωτεύεσαι, τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξάνονται απότομα, γεγονός που με τη σειρά του συντελεί στην παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία σχετίζεται με την αυξημένη διάθεση για σεξ…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.