, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Έχουμε συμμάχους αλλά… οι μηχανισμοί στην Ελλάδα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους»

paliadeli-synenteuksi

Για τις δικές της παρεμβάσεις προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πιο… «ήπια» την οικονομική κρίση μίλησε στην Karfitsa η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος των Ευρωσοσιαλιστών Χρυσούλα Παλιαδέλη. Η ίδια επισημαίνει επίσης ότι στις Βρυξέλλες οι Έλληνες έχουν πολλούς συμμάχους, όμως στην Ελλάδα οι μηχανισμοί πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.  

 Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

 Ποιο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες σχετικά με την Ελλάδα και την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για να εξέλθει της κρίσης;

Αντίθετα με την αρχή της θητείας μου, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυρίως η Κομισιόν και το Συμβούλιο ήταν εντελώς ανέτοιμοι ή απρόθυμοι να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό, αλλά η πρώτη φάση μιας γενικότερης ευρωπαϊκής κρίσης, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, κυρίως στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπάρχει αλλαγή στη στάση συναδέλφων σας από την έναρξη της κρίσης;

Οι ευρωβουλευτές ήταν περισσότερο ανεκτικοί από την αρχή του προβλήματος. Με μεγαλύτερη κατανόηση για τους Έλληνες ήταν περισσότερο προσεκτικοί σε δηλώσεις αξιωματούχων που ήταν όχι μόνον αντιφατικές αλλά συχνά έφταναν στα όρια της απρέπειας. Τώρα, με την εξάπλωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο, να απειλεί και χώρες ακόμη βορειότερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι ευρωσοσιαλιστές ειδικότερα είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με την αποτελεσματικότητα της λιτότητας και στέκονται αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό και τα δεινά του.

Ποιες οι δικές σας παρεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας στη χώρα;

Από πολύ νωρίς σε παρέμβασή μου στην Ολομέλεια έθεσα το ερώτημα σε Επιτρόπους, αν η λιτότητα είναι η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση. Δεν έλαβα, βεβαίως, απάντηση.

Πόσες ερωτήσεις καταθέσατε υπέρ της Ελλάδας;

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι οι τομείς ευθύνης μου (παιδεία-πολιτισμός, γυναίκες, αναφορές) δεν είναι συναφείς με την οικονομία. Ωστόσο ενημερώνομαι σχετικά συνυπέγραψα ερωτήσεις για το θέμα μαζί με άλλους συναδέλφους και, βεβαίως, με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, εκθέσεις και τροπολογίες προσπάθησα να αναφερθώ στην οικονομική κρίση και τις κοινωνικές επιπτώσεις της. Άλλωστε, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με άλλους ευρωπαίους συναδέλφους προσπαθώ να τονίσω τις ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων στον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση, χωρίς να αποποιούμαι τις δικές μας εγγενείς ευθύνες που μας οδήγησαν σ’ αυτήν.

Ποια η συμβολή σας στην επίτευξη συμφωνίας μεγαλύτερου πακέτου οικονομικής στήριξης μέσω ΕΣΠΑ;

Τις διαπραγματεύσεις για ζητήματα οικονομικά τις έκαναν Έλληνες συνάδελφοι ειδικότεροι στο θέμα και κατάφεραν να περάσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη χώρα, αυξάνοντας την ευρωπαϊκή συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ μέχρι ύψος 90% σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως  η ψηφοφορία στην Ολομέλεια, οι σχέσεις σεβασμού και εκτίμησης με ευρωβουλευτές άλλων κρατών, αποτελούν έμμεσους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις προς το καλύτερο. Έχουμε πλέον συμμάχους πολλούς ευρωβουλευτές στον αγώνα μας για την έξοδο από την κρίση. Πρέπει όμως και οι μηχανισμοί στην Ελλάδα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αν πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο, κι αν τα ΜΜΕ περάσουν ένα θετικότερο μήνυμα στην ταλαιπωρημένη κοινωνία μας, είμαι αισιόδοξη ότι τελικά θα τα καταφέρουμε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.