, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι πρυτάνεις στηρίζουν Πελεγρίνη

pelegrinisΤην απόλυτη συμπαράστασή της στον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θ. Πελεγρίνη, εξέφρασε με ψήφισμά της η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία θεωρεί ότι οι «άδικες διώξεις θίγουν και το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας». Η σύνοδος ζητεί την άμεση ανάκληση κάθε δίωξης κατά του κ. Πελεγρίνη, και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ασκείται δίωξη κατά εκλεγμένου πρύτανη, υπογραμμίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν συνέβη ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ελληνικής ιστορίας».

Επίσης, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η σύγκλητος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να επανέλθει το πανεπιστήμιο σε κανονική λειτουργία. Όπως επισημαίνεται, οι διώξεις των πρυτανικών αρχών, η διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού και η «συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης» των πανεπιστημίων οδηγούν σε συρρίκνωση και υποβάθμιση τη δημόσια παιδεία. Παράλληλα, η σύνοδος διακηρύσσει ότι η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι δαπάνη, «γεγονός που επιτάσσει η Παιδεία στη χώρα μας να τεθεί εκτός Μνημονίου».

Επίσης, καλεί το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει την ελάχιστη στήριξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ανακαλώντας τη μείωση κατά 15% του προϋπολογισμού τους για το οικονομικό έτος 2014 και να αποδεσμεύσει τα ταμειακά υπόλοιπα από προηγούμενα οικονομικά έτη για να ενσωματωθούν στους προϋπολογισμούς τους. Κλείνοντας, επισημαίνει την «ανάγκη διασφάλισης της συνέχειας και συνέπειας της ερευνητικών, αναπτυξιακών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των ΑΕΙ, κατά την λήψη των συναφών αποφάσεων, και την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης των ακαδημαϊκών αρχών στην διαχείριση των ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων των ΑΕΙ, καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ΑΕΙ στο κοινωνικό σύνολο».

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ που τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων έλαβαν την Παρασκευή απόφαση για δύο νέες 24ωρες απεργίες, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν θα περιφρουρηθούν και πως η πρόσβαση στο ίδρυμα θα είναι απολύτως ελεύθερη για τους συναδέλφους τους που θα θέλουν να εργαστούν, καθώς και για διδάσκοντες και φοιτητές. Η απόφαση αυτή ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην έναρξη των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είχε ορίσει και η Σύγκλητος για την έναρξη των μαθημάτων.

Η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση στην οποία η συμμετοχή ήταν μικρή. «Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας ενάντια στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, τη θέση συναδέλφων σε αργία και την αποδόμηση – ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «δεν παρεμποδίζουμε και δεν υποστηρίζουμε την εκπαιδευτική διαδικασία». Την Πέμπτη το δ.σ. του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων είχε ανακοινώσει τη λήξη της απεργίας, ενημερώνοντας τα μέλη του ότι δεν θα τους προσέφερε κάλυψη σε περίπτωση που απείχαν από τα εργασιακά τους καθήκοντα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.