, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε βαρύ κλίμα η απογευματινή συνάντηση με την Τρόικα

xatzidakhsΆκαπρη αποδείχτηκε η συνάντηση μετάξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και της τρόικας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν στοιχεία χωρίς ωστόσο να υποχωρούν από τις θέσεις τους και έτσι η συνάντηση διακόπηκε και κανονίστηκε νέο ραντεβού στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την απογευματινή συνάντηση και για το εάν οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε συμφωνία ή θα υπάρξει και πάλι αδιέξοδο, αφού και σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο θέμα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων.

Σε περίπτωση όμως που οι δύο μεριές δεν δώσουν τα χέρια για ακόμα μια φορά, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθέτηση ορισμένων μεταβατικών ρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα το 12μηνο του 2014. Σύμφωνα  τις ίδιες πηγές, η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία είναι είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ – η διαφορά των 20.000 ευρώ «κλείνει μάτι», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.

Ωστόσο  όπως σημειώνει η εφημερίδα, το θέμα δεν είναι ούτε το περιουσιακό κριτήριο ούτε η αντικειμενική αξία, αλλά το «ξαναζωντάνεμα» των δανείων που σήμερα θεωρούνται «νεκρά», τα «κόκκινα», όπως είναι γνωστά, δάνεια. Δηλαδή, η καταβολή ενός ελάχιστου ποσού – και εν συνεχεία η μηνιαία καταβολή του – έτσι ώστε τα δάνεια να «ξαναπρασινίσουν». Δεν αποκλείεται μάλιστα, με έναν ορισμένο τρόπο η προηγούμενη επισήμανση να μορφοποιηθεί σε νομική διάταξη. Αυτό θεωρείται ότι στην προκείμενη περίπτωση είναι και το πλέον ουσιαστικό και ίσως το στοιχείο με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατευνάσει την αντίδραση της τρόικας.

Καθοριστική είναι η απογευματινή (18.00) συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για το αν θα κλείσει ή όχι η συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες και να δοθεί η δόση του ενός δις.

Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Eurogroup.

paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.