, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Minority Report

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

http://melinakarapanagiotidou.blogspot.gr/2013/12/blog-post_22.html#.UrfxONJdV5M

melina

Με ποιο τρόπο θα βγούμε από το “λούκι” ; Θα μας σώσουν οι συνδικαλιστές; Οι συνταξιούχοι; Οι δημόσιοι υπάλληλοι; Το ΑΕΠ αυξάνεται όταν μεγαλώνει ο όγκος του συνολικού προϊόντος που πουλάμε και παράγουμε. Ε, λοιπόν οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές, δεν προσφέρουν ΟΥΤΕ ένα ευρώ στο ΑΕΠ.

Αυτοί που μπορούν να μας βγάλουν από το τέλμα είναι οι επιχειρηματίες, όσοι έμειναν και δραστηριοποιούνται ακόμη στον κόλαφο της αγοράς που ολοένα “ριχαίνει” και στεγνώνει. Το λογικό θα ήταν η κυβέρνηση να τους ζητήσει να βάλουν πλάτη, να τους καλοπιάσει και κυρίως να δώσει κίνητρα για να επενδύσουν. Ακόμη υπάρχουν 160 δις στις τράπεζες και καμιά εκατοσταριά σε άλλες χώρες και με 15-20 δις αν έπεφταν στην αγορά με νέες δουλειές και παραγωγικές επενδύσεις, μια χαρά θα έπαιρνε μπροστά η σκουριασμένη μηχανή της οικονομίας.

Όμως αντί γι αυτό, τι κάνει η κυβέρνηση; Με καθημερινά πολεμικά ανακοινωθέντα απειλεί και τρομοκρατεί τους επιχειρηματίες. Θα σας βάλουμε φυλακή, θα σας κατασχέσουμε τις περιουσίες σας, θα προχωρήσουμε σε δημεύσεις, θα σας στείλουμε κατηγορούμενους και θα σας ταράξουμε στους ελέγχους και στα πρόστιμα. Ωραίος τρόπος για να προσελκύσουμε νέους επενδυτές και να ενεργοποιηθούν λιμνάζοντα κεφάλαια προκειμένου να γίνουν νέα εργοστάσια και δουλειές…

Το επιχειρείν – που είναι και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος – έτσι και αλλιώς εμπεριέχει το ρίσκο της αποτυχίας. Ομως, ακόμη και μετά την αποτυχία του  “του τρελού” που έριξε  “ζωντανά” λεφτά στην αγορά, τον περιμένει κάτι πολύ χειρότερο! Το… κανίβαλο κράτος, αυτό που “τρώει” ή απειλεί οτι θα φάει!

Τελευταία έχουν ξεφύγει εντελώς και νομοθετούν αντισυνταγματικούς νόμους για να υπογραμμίσουν περισσότερο τον αυταρχισμό τους. (Aμέτρητες φορές ψηφίστηκαν νόμοι που κατέπεσαν ως αντισυνταγματικοί στα ανώτατα δικαστήρια. Αυτό συμβαίνει χωρίς συνέπειες, ενώ λογικά θα έπρεπε να είναι βαρύ ποινικό αδίκημα το να φτιάχνεις αντισυνταγματικούς νόμους και μάλιστα με ποινές που να προβλέπονται στα άρθρα περί επιβουλής του πολιτεύματος) Νομοθετούν λοιπόν λες και βρισκόμαστε σε ολοκληρωτικό καθεστώς, ακριβώς για να τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν με αυτό τον τρόπο τους μοναδικούς που μπορούν να μας σώσουν από την δύσκολη θέση.

Από τη νέα σοδειά των “νόμων-εκτρωμάτων” είναι ο έλεγχος σε σπίτια από το ΣΔΟΕ χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο. (Ισχύει σε όσους δήλωσαν την οικία τους εργασιακό χώρο). Απλούστευση λοιπόν των διαδικασιών και πάει περίπατο το οικιακό άσυλο! Στο εξής, είπε κάποιος, ο έφορος κάθε ΔΟΥ της χώρας θα μπορεί να προχωρεί σε κατασχέσεις ακόμη κι αν ΔΕΝ χρωστάς! Γιατί; Γιατί έτσι του γουστάρει ή επισήμως γιατί …θεωρεί αυτός ότι στο μέλλον ενδέχεται να δημιουργήσεις χρέη (ενώ επαναλαμβάνω σήμερα δεν χρωστάς ούτε ένα ευρώ) οπότε σου δεσμεύει τα μετρητά σου στην τράπεζα, εννοείται με ένα κλικ του κομπιούτερ.

Το τεκμήριο αθωότητας, το οικιακό άσυλο, η οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, η δικαστική προστασία με έννομα μέσα, οι θεμελιώδεις αρχές των ατομικών δικαιωμάτων καταποντίστηκαν οικτρά. Ομολογώ ότι είναι πραγματικά εφευρετικοί, αφού τέτοιο μέτρο – της κατάσχεσης χρημάτων κάποιου που ΔΕΝ χρωστάει – ούτε ο Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία δεν το σκέφτηκε.(Βέβαια την ίδια στιγμή αναρωτιέμαι, μήπως έχουν διεισδύσει χρυσαυγίτες στο υπουργείο αποποιούμενοι τους τραμπουκισμούς αλλά με νόμους προσπαθούν να επιβάλουν το φασισμό…) Όλα αυτά γίνονται βέβαια με την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό ήταν πάντοτε το επιχείρημα ολοκληρωτικών καθεστώτων. Με την ίδια λογική μπορούν να αρπάξουν όλες τις καταθέσεις των αποταμιευτών από τις τράπεζες, αφού αυτό ωφελεί το δημόσιο συμφέρον.

Μέχρι σήμερα είχα την εντύπωση πως… απλά οι “εγκέφαλοι” του υπουργείου ήταν αδαείς και αναποτελεσματικοί. Τώρα πια αναρωτιέμαι για χειρότερα. Αυτοί οι νόμοι με την αυταρχικότητα (και τον ολοκληρωτισμό που περικλείουν) είναι σίγουρο ότι θα καταπέσουν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας αλλά και στα Ευρωπαϊκά και δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ζημιά όμως έγινε, αφού απεμπολήσαμε το μοναδικό τρόπο να γλιτώσουμε από την κρίση, να προσελκύσουμε επενδυτές oι οποίοι θα είναι…τρελοί να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μία χώρα που κατάσχει χρήματα φορολογούμενων, χωρίς να έχει βεβαιωθεί πρώτα αν χρωστούν…

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.