, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Δ. Βαρτζόπουλος στην “Κ”: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι… μπετόν αρμέ»

vartzopoulos-

Για τη μέχρι τώρα συνεργασία του με τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα που επιστρέφει τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους μιλά στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά την «απώλεια» του Βύρωνα Πολύδωρα η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Λεωφόρου Συγγρού είναι… «μπετόν αρμέ» και εκφράζει την πεποίθηση πως τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης στη χώρα θα είναι ορατά μέσα στο 2014.     

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Κύριε Βαρτζόπουλε, μετά και την «απώλεια» του κ. Πολύδωρα η κυβέρνηση μετρά μόλις 152 βουλευτές. Σύμφωνα με αναλυτές ο κ. Σαμαράς πρέπει να κάνει… «ασκήσεις ισορροπίας» ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίσουν τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα. Φοβάστε το… «ατύχημα»; Είστε σίγουροι στο κυβερνητικό σχήμα για τους «δικούς σας» βουλευτές;

Η υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει δείξει πολλές φορές κατά το παρελθόν τη δέουσα υπευθυνότητα, έχοντας στηρίξει τα ιδιαιτέρως ακανθώδη νομοσχέδια που πέρασαν. Τώρα αναμένουμε μικρότερες δυσκολίες, ενώ η αίσθηση εθνικού καθήκοντος επιβάλλει την ολοκλήρωση του κυβερνητικού μας έργου. Σε ότι δε αφορά στον κίνδυνο «ατυχήματος», έχει ήδη απαντήσει ο  Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που χωρίς να συμφωνούν μαζί μας δεν θα αφήσουν να υπάρξει κύκλος πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα». Όσον αφορά στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η απάντηση είναι: Είναι μπετόν αρμέ.

Σε περίπου τρεις εβδομάδες η τρόικα επιστρέφει και σύμφωνα με ορισμένους με «απειλητικές» διαθέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως για να δώσουν οι δανειστές μας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 6,7 δις. ευρώ, θα ζητήσει νέα μέτρα. Ως μέλος της κυβέρνησης επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες; Γιατί υπάρχει αυτό το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών; Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 δεν «μαλακώνει» λίγο τη στάση τους;

Καταρχήν, είναι γνωστό πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα πιστοποιηθεί για την Ελλάδα τον Απρίλιο. Εμείς πιάνουμε τους στόχους του Προγράμματος και εφαρμόζουμε τα προαπαιτούμενά του. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί και το ισχυρό διαπραγματευτικό μας χαρτί. Αντί για οριζόντια μέτρα που θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία, προσβλέπουμε στις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Αυτό γίνεται κάθε φορά όλο και περισσότερο κατανοητό και από την Τρόικα.

Σε πρόσφατο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπατε «όσο δύσκολη κι αν είναι η αλλαγή, είναι για το καλύτερο και προς όφελος όλων μας». Ο κόσμος έχει συνδέσει τις «αλλαγές» της κυβέρνησης με… απολύσεις, διαθεσιμότητα, κινητικότητα, περικοπές μισθών. Να περιμένουμε κι άλλες με τη νέα χρονιά;

Είναι πλέον φανερό πως κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει την ανάγκη για ουσιαστική μείωση και ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν να κάνεις ανανέωση αν δεν αντικαταστήσεις τους λιγότερο ενδιαφερόμενους και ικανούς και αν δεν βάλεις στη θέση τους ανθρώπους με μεγαλύτερη διάθεση και περισσότερα προσόντα. Δεν είναι σωστό, λοιπόν, να συνδέονται οι αλλαγές μονοσήμαντα με απολύσεις. Για εμάς αλλαγή σημαίνει πρωτίστως αναδιάρθρωση για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας. Αλλαγή σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη, που τα σημάδια της θα αρχίσουν να γίνονται ορατά, μέσα στη νέα χρονιά..

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται. «Βλέπετε» λάθη στο χειρισμό από την πλευρά του σημερινού υπουργού;

 Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που διενεργείται στον τομέα της Υγείας είναι εργώδης και τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ιδιαίτερα σύνθετα και θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές όλων των επαγγελματιών Υγείας –και εν προκειμένω των ιατρών του ΕΟΠΠΥ- αλλά πάνω απ’ όλα των ίδιων των. Για τους λόγους αυτούς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός συγκάλεσε, εν μέσω των εορτών, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρακολουθεί στενά ο ίδιος τη διαδικασία εξεύρεσης μιας κοινής συνισταμένης για την επίτευξη του νοικοκυρέματος που τόσο το έχει ανάγκη ο πολύπαθος χώρος της Υγείας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την παροχή της βέλτιστης περίθαλψης στους πολίτες. Προσωπικά είμαι απόλυτα αισιόδοξος πως οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των εκπροσώπων των ιατρών και του υπουργείου Υγείας, θα έχουνε σε πολύ σύντομο διάστημα, ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πως αξιολογείτε τη μέχρι σήμερα συνεργασία σας με το ΠΑΣΟΚ;

Ο θεσμικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου είναι περισσότερο διοικητικός και όχι πολιτικός. Με όλους τους υπουργούς έχουμε μια άψογη συνεργασία. Τους στηρίζω σε επίπεδο διοικητικό και προσπαθώ να δίνω λύσεις ώστε να προχωρά με γοργούς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για τους υπουργούς που προέρχονται από τον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γενικότερα, η απόφαση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ήταν απαραίτητη για την απρόσκοπτη συνέχιση της προσπάθειας εξόδου της χώρας μας από την κρίση.    

Ο κ. Γκιουλέκας πρόσφατα ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της ΝΔ. Η Συγγρού έχει καταλήξει στο όνομα του υποψηφίου δημάρχου και αν ναι ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα έχει αυτός;

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας και η κυβέρνηση δίνουν μία μεγάλη μάχη για να τελεσφορήσουν οι έως τώρα καταβληθείσες προσπάθειες και οι θυσίες των πολιτών. Πεδίο διεξαγωγής αυτής της μάχης είναι η κεντρική πολιτική σκηνή. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, έχουν αναμφίβολα την πολιτική τους σημασία, αλλά εν προκειμένω, ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων τοπικών προβλημάτων θα πρέπει να είναι, και θα είναι σίγουρα, καθοριστικός. Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από τον βασικό άξονα της προσπάθειάς μας που είναι η σταθερή χάραξη και η απαρέγκλιτη διατήρηση της πορείας εξόδου της χώρας μας από την κρίση. Στην προσπάθεια αυτή κανένα στέλεχος δεν περισσεύει, ενώ η ιστορική και εθνική σημασία που αποκτά η επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου καθιστά οτιδήποτε άλλο δευτερεύον.

Κύριε Γενικέ τι να αφήσουμε πίσω με την χρονιά που φεύγει και τι να περιμένουμε από την κυβέρνηση τη χρονιά που έρχεται;

Το 2013 ήτανε μια χρονιά δύσκολη και απαιτητική. Ήτανε όμως και η χρονιά που σηματοδότησε την αρχή της εξόδου της χώρας και της σκληρά δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας από την κρίση. Το 2014 θα είναι σίγουρα καλύτερο. Γιατί όλα δείχνουν πως η εργώδης, σκληρή και πολυεπίπεδη προσπάθεια, που κληθήκαμε να καταβάλλουμε όλοι μας για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και τη θεσμική αναδιάρθρωση της δημόσιας ζωής, αποδίδει ήδη τους πρώτους της καρπούς.
Με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, δύναμη και ψυχικό σθένος, ατενίζουμε τη νέα χρονιά που ανατέλλει και ευχόμαστε από καρδιάς, να φέρει σε όλους τους συμπολίτες μας τα αγαθά της υγείας, της δημιουργικότητας και της ατομικής αλλά και συλλογικής και εθνικής αυτοπραγμάτωσης και ευημερίας. Η χρονιά που φεύγει, μας αφήνει τη γεύση της σκληρής δουλειάς που καταβάλαμε για να επαναφέρουμε τη χώρα μας σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Ήτανε μια χρονιά δύσκολων αποφάσεων, που δεν τις πήραμε με ευκολία. Το 2014, θα είναι η χρονιά της επιβράβευσης. Η χρονιά που θα δείξει πως οι θυσίες όλων μας δεν πήγαν χαμένες.

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.