, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η ομορφιά είναι υποκειμενική ;

Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική. Αντίθετα με την πολιτικώς ορθή κοινή αντίληψη, οι άνδρες και οι γυναίκες σε γενικές γραμμές συμφωνούν ως προς το ποιος άνθρωπος είναι ελκυστικός και ποιος όχι.
Τι κάνει κάποιον ελκυστικό στο βλέμμα;
Τα ευκρινή μήλα του προσώπου, τα πλούσια χείλη και το λεπτό πιγούνι ενισχύουν το σεξαπίλ των γυναικών, ενώ στους άντρες προτιμώνται τα μεγάλα σαγόνια και το πλατύ πιγούνι. Η απαλή επιδερμίδα, τα λαμπερά μαλλιά και το συμμετρικό πρόσωπο θεωρούνται επίσης στοιχεία-κλειδιά για την ωραιότητα κάποιου.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα παραπάνω χαρακτηριστικά, εκτός από δείκτες ομορφιάς, συνιστούν επίσης και δείκτες καλής υγείας, δυνατών γονιδίων, ευφυΐας και επιτυχίας – πράγμα που δείχνει ότι η κοινωνία ανταμείβει με περισσότερος του ενός τρόπους τη φυσική ομορφιά.
Ιδού λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους είναι προτιμότερο, στις κοινωνίες μας, να είσαι «hot»:
Πρώτον, οι όμορφοι άνθρωποι – κυρίως εκείνοι που διαθέτουν συμμετρικό πρόσωπο – θεωρούνται υγιέστεροι από τους άλλους, όπως έδειξε μία αυστραλιανή μελέτη. Αντιθέτως, τα άτομα με ασύμμετρα πρόσωπα θεωρούνται στατιστικά από τους περισσότερους ως μη υγιή.
Το τρομερό είναι πως μία τέτοια πεποίθηση δεν είναι αβάσιμη: οι όμορφοι είναι πράγματι πιο υγιείς από τους μη όμορφους: ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με ασύμμετρα χαρακτηριστικά προσώπου είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επιδημίες, παράσιτα και άλλες ασθένειες. Μία θεωρία θέλει την παραπάνω άποψη να συνδέεται με μία σειρά από χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Δεύτερον, είναι ευκολότερο για τους όμορφους άνδρες και τις όμορφες γυναίκες να …ζευγαρώσουν. Πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς – λαμβάνοντας υπ’ όψη την παραπάνω σύνδεση της ομορφιάς με την υγεία – ότι η επιλογή γίνεται ενστικτωδώς: επιλέγει κανείς το ισχυρότερο δείγμα ενός είδους, γιατί αυτό υπόσχεται ισχυρά γονίδια. Πρόκειται για απαράβατο νόμο του ζωικού βασιλείου.
Τρίτον, οι όμορφοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευφυείς. Και πράγματι, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό ανακάλυψαν ότι η γενική ευφυΐα συνδέεται με τη συμμετρία του σώματος, ένα χαρακτηριστικό που συνιστά ένδειξη καλής υγείας, κοινωνικής υπεροχής και καλής βιολογικής κατάστασης.
Τέταρτον, οι ωραίοι διαθέτουν μεγαλύτερη δύναμη της πειθούς. Φυσικό, αν σκεφτεί κανείς ότι κανείς χρησιμοποιεί ενστικτωδώς το σεξαπίλ του για να προσελκύσει την προσοχή και να πείσει τον άλλο, όταν λόγου χάρη πρόκειται για την επίτευξη κάποιας προαγωγής. Η φυσική ομορφιά κάνει τους ανθρώπους περισσότερο επικοινωνιακούς και αποτελεσματικούς, καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Πέμπτον, οι επιχειρήσεις που απασχολούν ωραίους υπαλλήλους σημειώνουν μεγαλύτερες πωλήσεις: σε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 300 διαφημιστικές εταιρείες της Ολλανδίας, οι οικονομολόγοι ανακάλυψαν ότι οι φίρμες που διέθεταν στις τάξεις τους περισσότερους ωραίους άντρες και ωραίες γυναίκες παρουσίαζαν υψηλότερα ετήσια έσοδα.
Έκτον, οι όμορφοι έχουν σοβαρό πλεονέκτημα στην πολιτική, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Φινλανδία και η οποία έδειξε ότι οι ψηφοφόροι προκρίνουν τους όμορφους υποψήφιους, αφενός επειδή αρέσκονται περισσότερο να τους παρακολουθούν, αφετέρου επειδή τα καταφέρνουν καλύτερα στις προκλήσεις της κοινωνικής ζωής.
Τέλος, οι όμορφοι αντιμετωπίζονται ως πιο αρεστοί και άξιοι εμπιστοσύνης. Αυτό έδειξε έρευνα του Χάρβαρντ: η εμπιστοσύνη, αλίμονο, είναι δούλος της φυσικής έλξης.
Οποία αδικία… η οποία όμως αποδεικνύει ένα πράγμα: ότι ο άνθρωπος αρέσκεται στο να ξεγελιέται και να σέρνεται από τη μύτη!
iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.