, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αντιδράσεις ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών για την αύξηση ειδικού τέλους

fotovoltaika22
Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ προς τη ΡΑΕ για αύξηση του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)μέχρι και πάνω από 100%, έφερε την αντίδραση των παραγωγών ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, με τον τρόπο αυτό «με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β διαδίδοντας ότι είναι μια προνομιούχος τάξη και έτσι εκβιαστικά να περάσει την τεράστια μείωση των τιμών στις υφιστάμενες συμβάσεις των παραγωγών. Αυτό που όμως αποκρύπτει το ΥΠΕΚΑ είναι ότι τα ποσά που πληρώνει ο καταναλωτής, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, με τις υπάρχουσες στρεβλώσεις της αγοράς, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεν καταλήγουν στις ΑΠΕ αλλά ενισχύουν τις εταιρείες προμήθειας».
Σύμφωνα με τους παραγωγούς ενέργεια από φωτοβολταϊκά, οι τιμές των συμβάσεων των φωτοβολταϊκών έχουν αυτή τη στιγμή μειωθεί μέχρι και 42 % για τα πάρκα που συνδέθηκαν το 2013 ενώ το έλλειμμα εξακολουθεί να αυξάνει και οι παραγωγοί να είναι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες. Το έλλειμμα έχει φτάσει τα 520 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ στα 1,1 δις ευρώ .
Όπως ισχυρίζονται ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μη σημαίνει τίποτα για τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, ο οποίος κάθε φορά που ανακοινώνει μέτρα δηλώνει ότι με τα μέτρα αυτά θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά κάθε φορά δε λύνεται. «Τέσσερις φορές το έχει πει μέχρι στιγμής σε ισάριθμα νομοθετήματα που έχουν έρθει στη βουλή. Και τις τέσσερις φορές έχει πέσει έξω».
Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο ότι το βασικό αίτιο του προβλήματος δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά οι χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας, οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των εταιρειών προμήθειας και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
«Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζοντας την πολιτική της προστασίας των πολύ λίγων, προτιμάει να επιβαρύνει υπέρμετρα και άδικα τους καταναλωτές, από το να άρει τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας .
Το εκβιαστικό δίλλημα που προσπαθεί να θέσει το ΥΠΕΚΑ :  «ή μειώνονται οι ταρίφες των ΑΠΕ ή εκτινάσσεται το ΕΤΜΕΑΡ σε δυσθεώρητα ύψη» έχει την πραγματική όψη που το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να αποκρύψει: «ή θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ή θα πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις της Αγοράς».
Η πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΗΕΦ δημιουργεί ταμειακή διευκόλυνση στον ΛΑΓΗΕ για ποσό που φτάνει το ένα δις ευρώ, με την προϋπόθεση να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς και μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν κάποιοι στόχοι προβλέπει μία πολύ μικρή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Τελικά έπρεπε να προταθεί μία τέτοια υπέρμετρη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, για να φανερωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί του ΥΠΕΚΑ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.