, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σαμαράς: «Στο λαό το 70% του πλεονάσματος»

antonis-samaras

Το μήνυμα πως τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθούν υπέρ «των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα διατεθεί για την «εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», σημείωσε, σήμερα σε μια συζήτηση με ξένους δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θέσαμε το θέμα πώς θα αξιοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα: θα το αξιοποιήσουμε για (να εξυπηρετηθεί) το χρέος ή για τον ελληνικό λαό;», είπε ο κ. Σαμαράς συνομιλώντας με ξένους δημοσιογράφους.
«Ελήφθη η απόφαση να διαθέσουμε το 70% στους πολίτες» της Ελλάδας, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα διατεθεί υπέρ όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή κυρίως των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2014 προβλέπει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (προ της εξυπηρέτησης του χρέους) 812 εκατ. ευρώ το 2013 και περίπου 3 δισεκ. ευρώ το 2014 λόγω των περικοπών και των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών σε όλα τα μέτωπα.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σήμερα σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα «grosso modo 500 εκατ. ευρώ» το 2013, το 30% του οποίου θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο παραμένει στο 175% του ΑΕΠ.
«Αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους»
Εξ άλλου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ μιας νέας ελάφρυνσης χρέους: «Αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», είπε αναφερόμενος στην δέσμευση της διεθνούς Τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Πηγή: Kerdos.gr
 

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.