, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Σαββάτο κηδεύεται στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου

20140116000319_Pethane_i_diakekrimeni_psyxologos_Mika_Xaritoy_Fatoyroy

Διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της περί ψυχολογίας και ιδιαίτερα περί κρατικών οργάνων καταστολής, η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ, που πέθανε, χθες, σε ηλικία 83 ετών, κηδεύεται στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (18 Ιανουαρίου) από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Γεννημένη το 1930, στην Αθήνα, η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου ήταν κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Υπήρξε ουσιαστικά η ιδρύτρια του πρώτου πανεπιστημιακού τμήματος Ψυχολογίας στην Ελλάδα (αυτού του ΑΠΘ το 1993, οπότε και αυτονομήθηκε από τη Φιλοσοφική σχολή). Υπήρξε ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Κακοποίησης. Έχει συγγράψει μελέτες και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών, τις λατρευτικές οργανώσεις κ.ά.
“Για τη Μίκα μιλά το ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικό έργο της και οι μαθητές της. Αυτό που έχω να προσθέσω ως χαρακτηριστικό της είναι… το πείσμα και η αντοχή” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην και επί 24 χρόνια (1957-1981) σύζυγός της, ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ, πρώην πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Παιδείας Μίμης Φατούρος.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αθήνα. Προ τριετίας, μάλιστα, είχε ανακηρυχθεί και τιμηθεί ως “Η Γυναίκα Επιστήμονας του 2010” για τη συνεισφορά της στην Ψυχολογία και- μεταξύ άλλων -της απονεμήθηκε το δίπλωμα (Diploma of Achievement) για τη συνεισφορά της στην Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία από το International Biographical Center of Cambridge (Μ. Βρετανία) .
Η ίδια ζητούσε από τους συνομιλητές της– ακόμα και από τους φοιτητές της –να την προσφωνούν πάντα με το… μικρό της όνομα.
Ψηφίσματα για τον θάνατο της Μίκας Χαρίτου- Φατούρου εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ (στο ψήφισμα υπενθυμίζεται η διεθνώς γνωστή και πρωτοποριακή διεθνώς μελέτη της για τους βασανιστές και το συμπέρασμα πως “βασανιστής δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι”), η πρυτανεία του ΑΠΘ , ο πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος, καθώς και το τμήμα Ψυχολογίας,του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Στα ψηφίσματα των τμημάτων του ΑΠΘ υπογραμμίζεται η πολυετής εκπαιδευτική και ερευνητική προσφορά της Μίκας Χαρίτου- Φατούρου.

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.